Партиите-менте пак са на мода

Мисия Варна

25-08-2011, 23:28

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

По примера на Коалиция "Симеон II" и "Национално обединение за цар Симеон", отхапали над 5% от НДСВ през 2001-ва, днес във Варна беше регистрирана Синя коалиция.

Партиите-менте отново са на мода, стана ясно днес.

Ще ги познаете по това, че опитват да дублират името на някоя от големите политически сили, за да отклоняват гласове от нея.

По примера на Коалиция "Симеон II" и "Национално обединение за цар Симеон", отхапали над 5% от НДСВ през 2001-ва, днес във Варна беше регистрирана Синя коалиция. Тя дублира почти дословно името на СиняТА коалиция между СДС и ДСБ.

В новоизлюпената Синя коалиция влизат влизат „Обединени земеделци“ на Петя Ставрева, която не успя да се договори с ДСБ и СДС за места в тяхната листа,  и партия Евророма на Цветелин Кънчев, която винаги е била значително по-близо до БСП, отколкото до десните идеали и ценности.

"Винаги съм казвал, че циганин в дясното политическо пространство е като негър в "Ку-клукс-клан", заяви преди време Цветелин Кънчев по повод активността на ромите при избора на кандидати за президент и кмет на Синята коалиция на вътрешни избори в началото на лятото.

След това и десетки други подобни изявления е меко казано странно участието на Цветелин Кънчев и хората му в коалиция, дублираща името на десните партийни формации.

Новата регистрация силно напомня ситуацията с двете малки коалицийки, присвоили си името на Симеон II, които на изборите през 2001-ва успяха да откъснат 234 782 гласа от истинското царско движение. Пръкналите се непосредствено след заявката на настоящия премиер да участва във вота, Коалиция "Симеон II" и "Национално обединение за цар Симеон" лишиха НДСВ общо от 5,14%.

Въпреки че хората около ексмонарха ги нарекоха "ментета" и самият Сакскобургготски на няколко пъти официално разясняваше, че той не е давал на тези формации нито името си, нито лика си, те се явиха на изборите и взеха каквото можаха. Не успяха да влязат в парламента, но пък лишиха жълтите от абсолютно мнозинство в НС и ги направиха силно зависими от ДПС.

Коалиция "Симеон II" бе създадена от Партията на свободата и прогреса и Българската Демократ-конституционна партия. Двете формации образуват "Движение обединени монархисти", чийто шеф Иван Георгиев е близък до бившия син столичен лидер Евгений Бакърджиев.

Обединението получи бяла бюлетина с хоризонтални жълта и оранжева линии, която беше много близка до дадената на истинското царско движение бюлетина с две жълти вертикални линии. То успя да събере 157 141 гласа, които са 3.44%
Коалиция "Национално обединение за цар Симеон Втори" беше сформирана от Християн-радикалната партия с лидер свещеника Тотьо Петров и Съюза на демократичните партии и движения "Ера 3" на Славомир Цанков. Бюлетината им беше бяла с хоризонтални черна, червена и черна линии. Те взеха 77 641 гласа или 1.70%.

След изборите двете коалиции замлъкнаха и ни се чуха, ни се видяха.

Въпреки очевидния опит за плагиатство ОИК-Варна е нямала основание за отказа на регистрация и Синя колалиция вече е факт във Варна. От СиняТА коалиция вече са готови с жалбата, която трябва да защити името на собственото им политическо обединение.