Фестивалът на любовта започва с „Толкова много любов”!

Мисия Варна

26-08-2011, 17:17

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ХРИСТИНА МАРИНОВА

Всичко от Автора

19-ият Международен филмов фестивал "Любовта е лудост" започва с най-любовните заглавия!

Първият филм, излъчен днес - в първия фестивален ден, беше "Всичко е любов" в 16 ч, в чест на 60-ия рожден ден на Иван Иванов.

След него в 18 ч варненци и гостите на фестивала ще почетат с прожекцията на 17-минутния "Любовта е лудост" (1917) 120-годишнината от рождението на Васил Гендов. С филма, дал името на фестивала, ще започне специалната селекция от късометражни филми "Началото".

В 18 часа над 100 звезди, гости на фестивла, ще минат по червения килим пред ФК. Очаквайте ексклузивни снимки!

"Толкова много любов" (Ces amours-là, 2010, Франция) открива официално фестивала тази вечер час по-късно - в 19 часа.

Сценаристи са Пиер Утерхойвен и Клод Льолюш, а Льолюш е и режисьор.

В ролите ще видим Одри Дана, Лорент Кусон, Джаки Идо, Жил Лемар, Самуел Лабарт, Анук Еме, Доминик Пинон.

Филмът разказва за жена на име Илва Люмоан, която се влюбва твърде лесно. Оказва се, че нейната страст води до нелеки последствия.

По време на окупацията на Париж от немците, тя се влюбва в нацист, а това става причина за смъртта на баща й. Нейната следваща любов отново води до трагична случка. През 44-та година, след освобождението на Франция, я държат отговорна за връзките й с немците (заради предишната й забежка).

Люмоан намира спасение от двама американци, в които се влюбва едновременно. Нейната неспособност да се спре на единия води до конфликт, нещастие и ... убийство.

Вижте трейлъра тук

"Много се радвам, че красиви филми, които са обединени под това красиво заглавие "Любовта е лудост", ще бъдат излъчени", каза развълнуван проф. Александър Грозев, изпълнителен директор на Националния филмов център (НФЦ), броени минути преди официалния старт на фестивала.

"Преди 19 години започнахме да зидаме тухличка по тухличка това, което се казва "Любовта е лудост"", допълни той.

"По отношение на филмите в рамките на фестивала ще проведем две научни конференции с особена важност. Ще почетем и кръстника на фестивала Васил Гендов, по повод 120 години от рождението му, ще бъде излъчен неговият късометражен филм "Любовта е лудост". Ще почетем и 100-годишнината от раждането на друг класик - Захари Жандов, ще почетем Гец, Иван Иванов, Станислав Стратиев, ще отдадем чест на хората, които изградиха хубавото българско кино от 70-те и 80-те години", допълни директорът на НФЦ.

"Изключително съм щастлив, че в програмата виждам имена от Казахстан. Казахстанските кинематографисти през 60-те и 70-те години изградиха едно невероятно кино, на високо кинематографско ниво, което учуди света, но след демократичните промени, не съм гледал нито един техен филм в България. За сметка на това съм гледал казахстански филми по фестивалите в цял свят", каза още проф. Грозев.

Посланикът на Казахстан в България г-н Темиртай Избастин, с чието съдействие се осъществява панорамата на казахстанското кино, изрази задоволството си, че варненци и гостите на града ще могат да се запознаят с киното от неговата страна.

"Българските филми! Един велик български режисьор Пламен Масларов почина по средата на снимките на "Корави старчета", но неговите колеги имаха смелостта и мъжеството да го завършат. Ще видим и този филм тук. "Отлъчването" е филм на талантливия американски режисьор Майкъл Ландън-младши, но го наричам български, защото е заснет от Христо Бакалов - един изключително талантлив български оператор, който живее в САЩ", продължи професор Грозев.

Той сподели, че ще видим филми, създадени от ветерани на унгарското кино, а индийският филм в официалната селекция на фестивала "Две пари за слънцето, четири - за дъжда" няма нищо общо с Боливудската филмова традиция и няма да има танци и песни, побърза да поясни професора. "Филмът е заснет с много кинематографичен вкус и темперамент, това е модерен авторски филм на, забележете, режисьорката Дипти Навал", каза още директорът на НФЦ.

Той изрази радостта си, че ще бъде излъчена и панорама на "един прекрасен актьор - Юрий Никулин, един от стълбовете на руската комедия, надявам се да си подобрите настроението, като гледате тези филми".

"Гостува и един симпатичен фестивал от Италия, който става наш побратим. Идеята за кинофестивалите е родена в Италия през 1932 г., но не това е важното, а контактите с този фестивал", каза още проф. Грозев.

"Миналата година занесохме две заглавия от нашия фестивал на фестивала в Терни, Италия - „Светлинка в мъглата”, който спечели голямата награда и руският "Рябинов валс". Посрещнаха ги изключително топло", каза Румяна Попова от екипа на МФФ "Любовта е лудост". Тя уточни, че италианският фестивал е по-млад от нашия - едва на 6 години.

Името на фестивала е „Хора и религии". Идеята на организаторите е, че религиите обединяват, а не разединяват, както и киното, разказа Попова.

Терни е много религиозно градче - родното място на Свети Валентин, който е погребан там. В религията има и любов, обясни философията на италианците г-жа Попова.

По думите й, организаторите на „Хора и религии" са тези, които са се свързали с тях. "Тази година ни предлагат прекрасна селекция от три италиански, един белгийски и един холандски филм, които са участвали на по десетина международни фестивала", каза тя.

Шефът на ФК Илия Раев още веднъж благодари на всичките 118 дарители на "Любовта е лудост". Той сподели, че току-що е научил за още едно дарение от варненец, на стойност 100 лева. "Варненци обичат своя фестивал!", отбеляза той с радост.

"За любовта без надежда и без вяра, накъде?", каза още той.

След броени минути над 100 звездни имена ще минат по червения килим пред ФК, сред които отново ще бъде и посланикът на САЩ у нас НП Джеймс Уорлик!

Отиваме! Очаквайте снимки и видео след броени минути!