Барса взе и Суперкупата на Европа

Спорт

27-08-2011, 07:19

Снимка:

VALERY HACHE/AFP/Getty Images

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Барселона спечели втори трофей от началото на сезона след Суперкупата на Испания и общо четвърта купа в турнира за Суперкупата на Европа, давайки сериозна заявка за нова доминация в световния футбол.

Европейският шампион Барселона спечели четвърта Суперкупа на Европа в своята история, след като на финала в Монако победи безпроблемно тима на Порто с 2:0.

Головете за испанците реализираха Лионел Меси и Сеск Фабрегас.

Португалците започнаха малко по-активно мача, но до положения пред Виктор Валдес не се стигна. В десетата минута бе първата възможност за каталунците, след като трима футболисти останаха сами срещу Елтон, но Педро пробва да прехвърли стража на „драконите“, но стреля над напречната греда. Секунди след това и Хълк пробва шут, но в аут. В 37-ата минута Адриано проби отляво и подаде на Шави на дъгата на наказателното поле, откъдето халфът отправи опасен удар, който бе спасен от Елтон. Така дойде 39-ата, в която Гуарин направи фамозна грешка, давайки извеждащ пас към Лео Меси, който преодоля вратаря на съперника и прати топката в мрежата.


След почивката Порто започна малко по-добре и в 54-ата минута Фреди Гуарин шутира много силно, но Валдес с мъка изби в корнер. 120 секунди след това Давид Вия можеше да реши всичко, но шутът му бе отразен от Елтон. В 60-ата минута чудесна контра на испанците завърши с пас на Меси към Педро, който, обаче, се засуети и стражът на португалците го изпревари и запази интригата в двубоя.

В 79-ата носителят на Лига Европа имаше претенции за дузпа за фаул на Абидал срещу Гуарин, но холандският рефер не отсъди нарушение. Седем по-късно Роландо спря контраатака на Барса по непозволен начин и получи втори жълт картон. Изходът на мача бе решен в 88-ата минута, след като Меси даде гениален пас към резервата Фабрегас, който спря на гърди и с техничен шут оформи крайното 2:0. Секунди преди края на срещата Порто остана и с девет човека, след като Гуарин направи зверски фаул срещу Масчерано и бе изгонен с директен червен картон.

Така Барселона спечели втори трофей от началото на сезона след Суперкупата на Испания и общо четвърта купа в турнира за Суперкупата на Европа, давайки сериозна заявка за нова доминация в световния футбол.

Състави:

Барселона: Валдес, Алвеш, Масчерано, Абидал, Адриано (63 Бускетс), Шави, Иниеста, Кейта, Меси, Вия (60 Санчес), Педро (80 Фабрегас)

Порто: Елтон, Отаменди, Роландо, Фусиле, Съпунару, Соуса (77 Фернандо), Гуарин, Моутиньо, Родригес (68 Варела), Хълк, Клебер (77 Белуши)