Пътеводител в черноморския Лас Нудис

Варна Лайф

27-08-2011, 17:25

Автор:

ЕЛЗА ПАРИНИ

Всичко от Автора

Опитахме се да изброим плажовете, известни като сбирки на нудисти, спускайки се от север на юг по българското крайбрежие на Черно море.

Родните звезди обичат да се припичат голи, често те се излежават дибидюс  на известни нудистки плажове по нашето Черноморие.

Със сигурност се знае, че Искрен Пецов, Васил Найденов, Йоана, Камен Воденичаров, и техните приятели практикуват натуризъм. Дамите оправдават препичането както майка ги е родила с факта, че мразят разликата в тена, която се получава от банските костюми.

Опитахме се да изброим плажовете, известни като сбирки на нудисти, спускайки се от север на юг по българското крайбрежие на Черно море.

Първият световноизвестен нудистки плаж е този между курорта Албена и село Кранево: дълга и широка плажна ивица с множество малки дюни, зад които нудистите обожават да се припичат. Единствено преминаващите по плажа туристи, тръгнали от Кранево към Албена или обратно, нарушават прекрасната нудистка обстановка. До там се стига с автомобил до самия плаж - влиза се от страната на Кранево,  или  с автобус до Кранево или Албена. След това по плажа ще стигнете, от която и страна да тръгнете.

10 километра по-на юг се намира плажът под къмпинг Лагуна, всъщност самият къмпинг е от скоро, но нудисткият плаж е известен в цяла Европа още от годините преди демокрацията. Това е първата в посока север плажна ивица след Златни пясъци.  Плажът е дълъг и широк, в подножието на горист хълм. където сега е разположен къмпинг Лагуна.

В жълтата преса излязоха публикации на гневни майки с деца, които  твърдяха,  че посред бял ден са станали свидетели на оргии и разврат, но това се оказа чиста измислица.

Ако продължите още километър на юг ще откриете и плажа, наречен „Панорама”, на името на автобусната спирка по пътя от Златни Пясъци към Албена. С кола се стига до къмпинг Лагуна, паркингът е платен. От същата отбивка се стига и до плажа на Панорама.  Ако сте с автобус то трябва да слезете на спирка „Панорама” и да се спуснете пеша до плажа, който е на 5 минути.

На плаж „Панорама” можете да си наемете, чадър, шезлонг, дори да пиете коктейл на НУДИ БАР.

В момента официалното нудистко общество на Варна, както и техните сподвижници от страната и чужбина посещават именно плажа под спирка „Панорама”. Преди няколко години дори регистрираха сдружение с нестопанска цел „Българска натуристка федерация” , но идеята за голяма организация с изявено присъствие, собствен плаж и т.н. не просъществува.

През годините се организираха различни мероприятия, игри, състезания, конкурси за красота и боди арт. Скоро обаче не се е появявала информация за подобни събития.

От федерацията на голите хора казват, че най-голямото предизвикателство е да си намерят собствен, само техен си плаж където да се събират и наслаждават на природата и слънцето без някой да ги притеснява.

Допреди няколко години малко по на юг преди Златни Пясъци, друг плаж наречен „Журналист” (на името на намиращата се в близост станция на журналистите) бе оазисът на нудистите, точно под порутената вила на Гяуров, но новите собственици на терена прогониха „безсрамниците” и си направиха свой плаж.

Спускайки се още по на юг, точно преди Варна, е и малката и камениста ивичка пясък под хотел „Бриз1”. Доскоро и там имаше нудистки плаж, но свлачищата и силното застрояване са го обезлюдили.

Няколкостотин метра на юг е следващият, наречен „Почивка” - на името на автобусната спирка над плажа. Тясна, камениста ивица с малко пясък и надвиснали високи варовити скали, покрити със зеленина,  обещават да се сринат върху главите ви всеки момент. Това обаче не спира почитателите на голото плажуване.

Преминавайки след Варна, продължаваме на юг около нос Галата. Там има много усамотени, безлюдни, малки и романтични плажчета, които често се посещават от голи компании. Те са в местностите Романтика, Паша дере,  Ветеран.

Със сигурност около всяко курортно селище по морето има самотни и неохраняеми плажове, готови да приютят веселите нудисти. Ако кривнете от пътя на синтетичния фанатизъм и тръгнете по някоя затънтена пътека към неизвестен плаж, току виж откриете и вашия любим нудистки рай.