Какво ще гледаме в неделя на 'Любовта е лудост'

Мисия Варна

28-08-2011, 11:07

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Неделните прожекции на фестивала "Любовта е лудост" започват в 14 ч с филм от панорамата на актьора Юрий Никулин, а официалната програма започва в 15.30 ч с филма на индийската режисьорка Дипти Навал "Две пари за слънцето, четири - за дъжда

В официалната селекция на фестивала днес ще видим индийският филм "Две пари за слънцето, четири за дъжда", копродукцията на Русия, Азербайджан и България "И нямаше по-добър брат" и американският филм "Отлъчването". Накратко ще ви ги представим.

ДВЕ ПАРИ ЗА СЛЪНЦЕТО, ЧЕТИРИ - ЗА ДЪЖДА

Индия, 120 мин. Режисьор: Дипти Навал
В ролите: Маниша Коирала, Раджит Капур, Санай Навал
15:30, зала 1

Юхи е застаряваща проститутка, за която става все по-трудно да изкарва пари и да се грижи за прикования си за инвалидна количка син. Дебу пише текстове на песни без особен успех и, след като приятелят му го изхвърля от къщи, остава на улицата. Една нощ двамата се срещат и той успява да я убеди да го прибере като детегледач. Но скоро Юхи започва да се чувства пренебрегната, защото връзката между сина й и чуждия човек става все по-силна.

И НЯМАШЕ ПО-ДОБЪР БРАТ

Русия, Азербайджан, България, 95 мин.
Режисьор: Мурад Ибрахимбеков
В ролите: Сергей Пускепалис, Евгений Циганов, Нино Нинидзе
18:00, зала 1

Създаден по романа „И нямаше по-добър брат” на Максуд Ибрахимбеков, филмът проследява живота на Джалил от времето на Втората световна война до 70-те години на ХХ век. Това е разказ за едно азербайджанско семейство, за трагичната връзка между двама братя, която завършва със смъртта на главния герой. Това е историята на човек, който никога не е имал способността да разбира ближния си. Джалил всеотдайно обича по-малкия си брат, за него той е по-скъп от всичко на света. Но невъзможността, или по-скоро нежеланието да го разбере, води в крайна сметка до разрушаването на цял един свят – онзи, който Джалил е градил с години в съответствие с принципите си и традициите на предците.

ОТЛЪЧВАНЕТО

САЩ, 88 мин.
Режисьор: Майкъл Ландън мл.
В ролите: Даниъл Панабейкър, Бил Обърст мл., Шери Стрингфийлд
20:00, зала 1

Красивата Кати Лап открай време чувства, че нещо липсва в простото й съществуване сред амишите – докато един ден в Ланкастър Каунти не пристига тайнствен „англичан”, разпитващ за бебето, което тя е дала за осиновяване преди 19 години.

Панорама на Юрий Никулин

ОПЕРАЦИЯ „ы” и ДРУГИ ПРИКЛЮЧЕНИЯ НА ШУРИК

Русия, 90 мин. Режисьор:Леонид Гайдай
В ролите: Александър Демяненко, Юрий Никулин, Алексей Смирнов, Наталия Селезньова, Георгий Вицин, Владимир Басов
ВХОД: СВОБОДЕН
14:00, зала ЕВРОПА

Филмът се състои от три новели, обединени от образа на главния герой – разсеяния студент фолклорист Шурик, попадащ в най-невероятни ситуации. «Колегата» започва в проливен дъжд, Шурик чака автобуса и, когато той идва, толкова се старае да помогне на всички да се качат в него, че сам забравя да се качи... После му се налага да премери сили с хулигана Верзила. В Заплесия героят е толкова задълбочен в четене на въпросите за поредния изпит, че не забелязва как попада в дома на красивата девойка, през чието рамо чете лекциите й. «Операция «И» предотвратява «обира на века», организиран от знаменитата тройка, с която Шурик неизменно се сблъсква във всички филми за него — Балбьос /Будалата/, Страхливеца и Печения.

Панорама на Георги Георгиев - Гец

С ДЪХ НА БАДЕМИ

България, 72 мин. Режисьор: Любомир Шарланджиев
В ролите: Невена Коканова, Г.Георгиев - Гец, Доротея Тончева, Ст. Данаилов, Г.Черкелов, Й.Сърчаджиев, Ст.Мавродиев
ВХОД: СВОБОДЕН
16:00, зала ЕВРОПА

Красивата фризьорка Герда има връзка с по-възрастния от нея д-р Михаил Никодимов. Колежката й Жени я уверява, че той никога няма да напусне жена си и затова я съветва да се раздели с него. В дома на професор Саваринов започва тържество. Съпругата му се подготвя за вечерта, като принуждава Герда да я вмести в графика си. Оказва се, че причина за вълнението й е асистентът на професора Алек Белокожов. Той обаче харесва младата Мина. Докато Герда излива огорчението си от безнадеждната им връзка, жената на Никодимов идва в дома й. Макар да страда, Герда решава да се раздели с него. Отчаяният Никодимов отива в лабораторията си и изпива ампула с цианкалий. Белокожов и Мина напускат дома на професора. Младият учен разпалено отрича любовта, обявявайки я за най- голямото световно зло. Внезапно плисва дъжд. Забравили за препирните си двамата се сливат в прегръдка.

Панорама на КАЗАКФИЛМ

СЕКЕР

Казахстан, 72 мин. Режисьор: Сабит Курманбеков
В ролите: Аяулим Ахметбекова, Болат Калимбетов, Нуржуман Ихтимбаев
18:00, зала ЕВРОПА

Името на главната героиня Секер означава захар. Но 13-годишната Секер не си и представя някой да я нарече захарче, защото е възпитавана от родителите си като момче – носи мъжки дрехи и къса коса, язди кон, бие се. Но един ден училищният директор, разбрал слуайно, че тя всъщност е момиче, й нарежда да не се връща в училище, освен ако не облече рокля. В добавка в околността пристига ветеринарната лекарка Лена, която заявава, че да бъдеш жена е много по-добре, отколкото да си мъж. Нещо сякаш се преобръща у Секер и тя започва да забелязва разликите между момчетата и момичетата. А любовта към Мурат, неуморим лудетина като Секер до неотдавна, променя живота й напълно.

Специален фокус: Международен филмов фест на Умбрия "Народи и религии" (Терни, Италия)

ВЕЛМА

Италия, 95 мин. Режисьор: Пиеро Томазели
В ролите: Джанмарко Тоняци, Джорджио Монте, Мануел Бутус, Камила Занонер
20:00, зала ЕВРОПА

“Капитанът” е необщителен, неприятен, избухлив и пушещ като комин рибар, живеещ самотно в колибата си до една лагуна край Венеция. Преди няколко години той е решил да живее като отшелник и води прост живот далеч от цивилизацията. Един ден открива на плажа младо момиче, което очевидно едва е избегнало смъртта. Тъй като тя не говори и очевидно има амнезия, мъжът я приютява...

Панорама Световно кино: Майсторите

КРОМОВ

Русия, 112 мин. Режисьор: Андрей Разенков
В ролите: Владимир Вдовиченков, Юрий Соломин, Алберт Филозов, Амалия Мордвинова
22:00, зала 1

Историческа драма, създадена по действителна история. През 1916 г. граф Кромов, полковник от руската армия, пристига в Париж като военен аташе на империята. Главната му цел е снабдяването на царската армия, за което му поверяват огромната сума от 250 милиона златни рубли. Но започва революцията и правителството, което му е дало средатвата, пада. Мнозина знаят, че той не е успял да похарчи парите, и Кромов се превръща в обект на преследване.

Панорама Световно кино: Режисьорски дебюти

ПОЛИЦЕЙСКИ УЧАСТЪК

Азербайджан, 115 мин.
Режисьор: Илгар Сафат
В ролите: Заза Бежашвили, Мелиса Папел, Вагиф Ибрахимоглу
22:00, зала ЕВРОПА

Модният фотограф Гариб е пред дилема – да приеме изгоден договор в чужбина или да остане в Баку и да се ожени за годеницата си, красивата скулпторка Сабина. За да вземе решение, той заминава на екскурзия с нея до древните планински пещери в Гобустан, където колата им попада в зверска катастрофа. И двамата оживяват, но оттук насетне започват странностите. Отвеждат ги в полицейски участък и започват да ги разпитват, а Гариб е шокиран, че следователите знаят и най-малките подробности от живота му, с които е запозната единствено Сабина...