Земеделците се оттеглиха от Синята коалиция-менте

Мисия Варна

28-08-2011, 12:43

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Синята коалиция ще сезира ВАС за партията-менте, която дублира името й.

Обединените земеделци оттеглиха участието си от скандалната Синя коалиция, която беше регистрирана в четвъртък във Варна.

Около 12.30 часа в неделя местният координатор на земеделците Иван Янев подаде в ОИК заявление за отказ. Именно неговият подпис стои в документите, с които бе узаконено съществуването на коалицията-менте.

По примера на Коалиция "Симеон II" и "Национално обединение за цар Симеон", отхапали над 5% от гласовете за НДСВ през 2001-ва, миналата седмица във Варна беше регистрирана Синя коалиция. Тя дублира почти дословно името на СиняТА коалиция между СДС и ДСБ.

В новоизлюпената Синя коалиция влизат „Обединени земеделци“ на Петя Ставрева, която не успя да се договори с ДСБ и СДС за места в тяхната листа, и партия Евророма на Цветелин Кънчев, която винаги е била значително по-близо до БСП, отколкото до десните идеали и ценности.

Пред председателя на СДС във Варна Цанко Цветанов Иван Янев, който е пенсионер-часовникар, споделил, че не знае защо е подписал документите за коалицията. Те му били донесени готови, твърди той, но отказва да съобщи от кого.

Чул слуховете, че стои в дъното на конспирацията, кандидатът за кмет Веселин Марешки пък прехвърли топката към Янко Станев, който искал да се хареса на ГЕРБ по този
начин.

"Опит да се разпилее опозиционния вот", нарече случващото се лидерът на ДСБ във Варна проф. Димитър Камбуров. И още: "Тежка, умишлена фалшификация и опит за измама".  

Според него ГЕРБ са отговорни за скандалното решение на ОИК тъй като имат 16 членове в комисията. Скандален бил и фактът, че на заседанието, узаконило Синя коалиция-менте, са отсъствали 9 от членовете й. Проф. Камбуров отправи призив към всички партии и техните представителства във Варна да разкритикуват това поведение.  Той беше категоричен, че ако ЦИК не отмени решение No7 за регистрация на Синя коалиция, ще бъде сезиран Върховният административен съд.

"Случващото се е много тревожно. Защото ОИК постави под съмнение своята бъдеща безпристрастност", заяви кандидатът на Синята коалиция за кмет Николай Недков. "От кого се плашите, господа от ГЕРБ?", попита той и сам даде отговор на въпроса: "След като избраха стария кмет и го представиха като своя собствена алтернатива, те съзряха опасност в лицето на истинския десен кандидат, този на Синята коалиция".