37 партии искат свой кмет наесен

Мисия Варна

29-08-2011, 15:03

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Срокът за регистрация на политическите формации за участие в изборите на 23 октомври изтече вчера в 17 часа.

37 партии, коалиции и инициативни комитети са заявили желание в Общинската избирателна комисия да се включат в надпреварата за кмет на Варна.

Срокът за регистрация на политическите формации за участие в изборите на 23 октомври изтече вчера в 17 часа.

С инициативни комитети атакуват властта журналистът Антон Луков, аптекарят Веселин Марешки, кметът на район „Владиславово” Добромир Джиков  и Илия Костадинов.

Бърз преглед на 37-те регистрации показва, че голяма част от политическите формации  само формално са подали документи за участие в избора на кмет, но няма да имат свой кандидат. Очаква се поне 20 от партиите да покрепят чужди кандидати и така броят на реалните претенденти за стола на Кирил Йорданов да останат около 15. Това обаче ще стане ясно едва на 20 септември, когато всички трябва да представят поименно кандидатурите си, както и подписите за шподкрепа на инициативните комитети.

Според регистъра на ОИК в местния вот ще избираме между листите с общински съветници на 44 партии, 7 коалиции, както и двама независими кандидати: бившият президент на „Спартак” Варна и съветник от ДПС Иван Славков, който вече близо 3 години е в следставения арест и защитничката на правата на онкоболните ЯНка Георгиева.

Две жалби са постъпили в ОИК преди края на регистрацията. Първата стана повод да бъде заличена "Синя коалиция-Варна", включваща партиите "Обединени земеделци" и „Евророма”. Това стана възможно след като земеделците напуснаха обединението, силно напомнящо името на Синята коалиция на СДС и ДСБ. Тази сутрин ЦИК уважи и жалбата на ВМРО-БНД срещу абривиатурата ВМРО-НИЕ на партия „Вяра Морал Родолюбие Отговорност – Национален идеал за единство”, която участва в коалицията „Промяна за Варна”. ВМРО-НИЕ има срок от 3 дни да смени името си, за да участва в изборите.

За кметския пост в село Тополи ще се борят 20 кандидати, в Звездица и Казашко – по 17, в Константиново и Каменар – по 16.