Избрани Новини
Задава се пица фестивал!
Фетивал и международно състезание по пица ще се проведе на 12 и 13 септември във Варна
В ресторант в Морско казино майстори поцари от България, Италия, Франция и други страни ще въртят тесто, опитвайки да направят най-добрата класическа пица.
Шампионатът за Купата по пица на Блгария ще се проведе на 12 и 13 септември 2011 г. под патронажа и съорганизацията на Federazzione Italiana Pizzaioli nel Mondo - Италианската федерация на пицарите в света.
Добре дошли са всички фенове на пицата - от майстор-пицарите през доставчиците на продукти и предприемачите в бизнеса до най-многобройните, сред които сме и ние: любителите на вкусната пица.
Класическото тесто за пица се приготвя от брашно, мая, захар, сол, зехтин и вода. Тестото се меси на ръка, след което втасва определено време и се разточва на тънък пласт (обикновено с дебелина 0,5 см.). Майсторите на пица използват зрелищен начин за разточване на тестото, подхвърляйки го във въздуха.
Тестото се покрива с домати или доматен сос. Добавките след това са обосновани от традиционната кухня или определен вкус. Класическата пица се пече в специална пещ (горяща с дърва), много бързо и при много висока температура (обичайно в нагрята до около 200 °C фурна, пече се за около 10 - 12 минути). В САЩ се прави „американска“ пица, с много по-дебела кора, изискваща по-дълго време за печене.
Класическите разновидности на италианската пица са: „Маргарита“, „Капричоза“, „Диавола“, „Калцоне“, „Везувий“, „Четири сирена“, „Римска“, „Рукола“, „Хавайска“, „Маринара“ и много други.
Според Уикипедия, съдържа следните съставки: Покрита е с нарязани домати или доматен сос; Различни видове сирене, оригинално е покрита със сирене моцарела, пармезан, провалон; Месо във вида на бекон, филе, шунка, пилешко месо, сланина; Салами и колбаси; Подправки - риган, босилек, чесън; Морски дарове - аншоа, скариди, миди и др.; Зеленчуци - царевица, артишок, спанак, лук, аспержи, броколи); Плодове (ананас); Гъби;