Какво ще обещае кметът на французите в Ла Рошел?

Мисия Варна

01-09-2011, 15:41

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Кого лъже Кирил Йорданов, когато обещава, че във Варна ще има ски писта, за да тренират на нея отборите за зимната олимпиада в Сочи?

Какво точно ще представи кметът Кирил Йорданов по време на посещението си в Ла Рошел от 10 септември 2011 г.?

Дали 120 хиляди лева няма да бъдат изхарчени за безсмислена разходка до красивия средновековен град на френското атлантическо крайбрежие? Това попита кандидатът за кмет Николай Недков днес преди да припомни всички "спорадични и бляскави изяви, фантасмагории и научна фантастика", които заместват ясната и точна туристическа стратегия на Варна.

Официалният повод за предизборния воаяж до Франция е идеята през септември следващата година Варна да бъде домакин на изложение за водни спортове, като това, което ще посети в Ла рошел варненският кмет. Дали обаче новата база за водни спортове, така щедро обещана от Кирил Йорданов в Деня на Варна, не е само поредният предизборен балон?

Същият като състезанието от "Формула  GT3“, което уж трябваше да се проведе през изминалия току що август във Варна. Поне така обещавахме на евентуалните летовници, посетили щанда на Варна на най-голямото туристическо изложение в Европа - "ИТБ" (ITB) в Берлин. На какви улици щяхте да пуснете скъпите болиди, г-н кмете?

Сега Варна става само за състезание по оф роуд, заяви Недков.

"Кого лъже Кирил Йорданов, когато обещава, че във Варна ще има ски писта, за да тренират на нея отборите за зимната олимпиада в Сочи? Ако не знаете, прочетете за страните с опит в тези спортове: в Швейцария не се строи писта, пък била тя и за изкуствен сняг, на надморска височина по-малка от 2000 м", продължи синият кандидат-кмет и добави към списъка с "фантасмагориите" ледения стадион с японско покритие с размери 2 хил. метра. "В същото време варненци нямат къде да плуват", обобщи Недков.

Той очерта най-належащите мерки, които община Варна трябва да вземе, за да може туризмът да спаси града от кризата: поне 2 наистина работещи туристически информационни центъра, пешеходни маршрути за туристите, синя зона за паркиране в центъра, естетизацията на сградите по основните улици, нощен транспорт, зеленина, цветя, малки архитектурни форми, елементи на градския дизайн, рекламна стратегия.

За да бъдат изпълнение 60% от тези мерки е достатъчна и една година от мандата, категоричен беше Николай Недков.

Сред големите проблеми в туризма във Варна са и липсата на инвестиции в инфраструктурата, безумният срок от поне 150 дни за разрешително за строеж, уникално високата туристическа такса (0.20 лева в Несебър, 1 лев в София и Пловдив и 1.60 във Варна за нощувка в 5-звезден хотел).

Недков цитира и изследване за усвояването на европари от общините. Според него Варна позорно изостава не само от Бургас, но и от Попово, Смолян, Габрово, Сливен.