150 души във Варна вдигнаха неочакван митинг срещу шистовия газ

Мисия Варна

01-09-2011, 15:54

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ХРИСТИНА МАРИНОВА

Всичко от Автора

Данчо Симеонов: Дано да открият шистов газ, за да сме енергийно независими, не спекулирайте!

Над 150 екоактивисти и граждани участваха в протестно шествие във Варна срещу проучванията и добива на шистов газ в България, което прерастна в митинг пред сградата на Областна администрация.

По същото време се проведоха протести в София и в Добрич, но и в двата града са се събрали едва по 60-70 души, научи ВарнаУтре.бг.

Шествието в морската столица тръгна в 12 часа от "Козирката" и половин час по-късно хората вече бяха пред сградата на Областна администрация на ул."Преслав", където шествието се превърна в митинг със скандирания "Не на шистовия газ", „За чиста България”, "Оставка!" и т.н., като инициаторите надъхваха събралите се с призиви по мегафон.

Събралите се развяваха българския флаг и плакати с надписи "За чиста България, без добив на шистов газ", "Шистов газ е рак, болест и пустиня," "ГАЗирана вода? НЕ! Благодаря!", „Идете си в мира, или ще получите секира”, „Не на шистовия газ в България”, "Енергийно независим, гладен, жаден и беден", "Искаме Добруджа чиста" и др.

По думите на активистите, проучването и добивът на шистов газ замърсяват тежко и необратимо околната среда. Според тях водата и почвата ще станат негодни за употреба, а освен това има риск да се активизират земетресения и свлачища.

"Няма разлика между проучване и добив на шистов газ, технологията е една и съща и отровите ще бъдат вкарани в почвата", заяви пред ВарнаУтре.бг Боряна Грънчарова от Инициативен комитет „За Чиста България”- Варна, организатори на събитието във Варна.  Въпросната организация е създадена в морската столица, по повод проучванията за шистов газ.

Тя обясни, че организацията няма нищо общо с подписката, инициирана от Душана Здравкова и Алексей Петров.

По думите на председателя на комитета - Филип Филипов, това е изцяло надпартийна организация, въпреки че са поканили партии да ги подкрепят. На призива са се отзовали БСП, ВМРО и Атака, но са отказали ГЕРБ, СДС и ДСБ. "Ние ще заявим пред всички, че партиите, които отказаха да ни подкрепят не ги интересува природата на България", закани се Филипов, по време на срещата с Данчо Симеонов.

Симеонов покани активистите на среща в сградата на Областна администрация, за да опита да убеди организаторите да прекратят шумния протест. Областният управител подчерта, че скандиранията и протестът пред сградата пречат на работата на Областна администация и протестиращите са получили разрешение единствено за мирно шествие, а сега организират шумен митинг.

"Как така сте надпартийни? Не виждате ли, откъде тръгват спекулациите - от Нови Пазар, където владеят БСП и ДПС", настоя областният управител.

По думите на Филипов, който заяви, че е компетентен по темата, тъй като има образование в сферата на химията и физиката, добивът на шистов газ ще отрови водата в най-голямото подземно езеро - от Горна Оряховица до Добрич. Точно в този регион се предвиждат да заработят над 26 000 сонди на американската компания „Шеврон”, твърдят активистите.

Според Филипов, сондажът ще отрови подземните водоносни пластове, използвани за напояване и питейни нужди на една четвърт от България, ще унищожи селското стопанство и туризма в региона.

"Уважаваме и ценим усилията на правителствиото за добиване на енергийна независисимост, но това трябва да се случи без нарушаването на фундаменталните човешки права, като право на живот, сигурност и чиста вода", заяви Филипов пред Данчо Симеонов.

Филипов заяви, че не голослови, а носи и експертна оценка на Института по биоразнообразие и екосистеми към БАН. Според учените, добивът на шистов газ крие огромна опасност, тъй като могат да бъдат използвани над 750 вида радиоактивни и канцерогенни вещества. Сред тях, той спомена формалдехид, формалин, калциев хлорид, амониев хлорид, амини, бензен и др.

По думите на Симеонов, менията и оценките, които Филипов представи, носят и доза манипулативност към гражданите, тъй като всяка фирма изплозва различни вещества и няма да бъдат всичките 750.

Филипов призова министърът на околната среда и водите Нона Караджова, министърът на енергетиката Трайчо Трайов, и премиера Бойко Борисов, да излязат с позиция.

"Все още не се знае, дали въобще имаме залежи на шистов газ. Трябва да се радваме, че България получава едно скъпо проучване, без да даде лев, "Шеврон" плаща всичко! Фирмата е вложила огромна сума за сондажите, които ще направят. Това е изцяло в наша полза, вие не решавате от гледна точка на фактите, а на емоциите", настоя областният управител.

"Дай боже да имаме залежи, защото това води към енергийната независимост на страната ни. България има едни от най-строгите екологични закони. Всички ваши възражения, ако имате такива, трябва да минат през съда, вие манипулирате общественото мнение", обърна се към активистите в конферентната зала Симеонов.

На това, те му отговориха, че в България няма нормална съдебна система.

"Искате да ми кажете, че има съд в Еквадор, а в България няма - страна от Европейския съюз!?", контрира областният управител.

Става дума, за информацията на активистите, според която в началото на тази година след продължило 18 години дело американският гигант “Шеврон” е осъден от Еквадор да заплати 8.6 млрд. долара, заради замърсяването с петрол на басейна на Амазонка, което е наричано от местните журналисти „Амазонския Чернобил”. В резултат на това са умрели 1400 жители в джунглите, а около 30 000 са с влошено здравословно състояние и страдат предимно от рак, кожни и тежки респиратовни заболявания, твърдят протестиращите.

"Българският народ няма да се съгласи тайно от него да се вкарат 750 химикала в почвата! Ние знаем, че има тайни преговори скоро да стартира проучването", заяви Филипов. "Искаме да сме енергийно независими, но искаме и да живеем в една екологична държава, гледал ли сте филма "Газланд"?", обърна се към Симеонов активистът.

"Да, и мисля, че и вие трябва да го гледате отново, за да разберете кой го е направил, по какъв начин е представена информацията, кой го е финансирал. На пръв поглед е шокиращ, но аз съм човек, който не говори празни приказки, проверете си информацията. Аз ви казвам, че ако открият шистов газ, България става независима, което може би не е добре за нечии геополитически интереси", отговори областният управител.

За финал, Филипов се закани, че протестите ще продължат, докато се спре каквото и да било проучване, а всеки ден към групата във Фейсбук се присъединяват между 50 и 100 души, като обявилите се против вече са над 20 хиляди.

Когато се върна при протестиращите пред сградата на Областна, Филипов отново ги надъха с обяснението, че областният управител е отказал да им съдейства, опитал се е да ги изкара спекулатори и некомпетентни и самият Филипов не е видял желание от управляващите да бъдат спазени законите.

На това протестиращите вън, от които бяха останали около 50-ина души, отвърнаха със скандирания "Оставка! Оставка!"