Пристанище Варна товари зърно в рекордни обеми

Мисия Варна

01-09-2011, 16:23

Снимка:

Валентин Георгиев © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

На 31 август, само през Пристанище Варна-изток, са преминали 3000 товарни автомобили и са натоварени 30 000 тона зърно

Само през месец август в Пристанище Варна са обработени рекордните 1,014 млн. тона товари, съобщиха от преслужбата на Порта.

Основен дял в това количество заемат зърнените храни и товарите на девненските химически заводи. На 31 август, само през Пристанище Варна-изток, са преминали 3000 товарни автомобили и са натоварени 30 000 тона зърно (пшеница, царевица, рапица и ечемик).

За осемте месеца от началото на годината през кейовете на варненското пристанище са преминали общо 5,5 млн. тона товари, което е с 10% повече спрямо предходната 2010-та. Статистиката отчита ръст от 8% и при другия структуроопределящ товар за Пристанище Варна - контейнерите. До момента са  претоварени 82 000 TEU (броя).

Във връзка със старта на зърнената кампания и осигуряването на повече складове от месец юни започна обработката на зърно и в пристанище Варна-Запад. За целта бе реиновирана 6-та магазия и реконструирана настилката на 15-то кейово място. Това е първият етап от модернизирането на складовото стопанство като се предвижда през следващата година да бъде ремонтиран и обновен още един склад.

В ход е изграждането на  компютърната система за електронна обработка на всички стоки, които не са в контейнери. С това Пристанище Варна ще има напълно завършена система за електронна обработка на документацията и дистанционно следене на всички видове товари. Очаква системата да бъде напълно завършена през месец март.

В рамките на амбициозната си инвестиционната политика „Пристанище Варна” ЕАД изпълнява програма за обновяване на машинния си парк.

През 2011 година държавното дружество предвижда да подобри финансово-експлоатационните си резултати и очаква приключи годината с над 8 млн. тона обработени товари.