Ирански филм отнесе Златната Афродита 2011

Мисия Варна

01-09-2011, 17:18

Автор:

ХРИСТИНА МАРИНОВА

Всичко от Автора

За трета поредна година ирански филм печели Златната Афродита.

За трета поредна година ирански филм печели Златната Афродита.

"Златната Афродита" отива при режисьора Асгар Фархади за филма му "За Ели".

Журито, в състав режисьора Иван Павлов – председател, и актрисите Хенгаме Газиани от Иран и Весела Казакова единодушно са взели това решение.

Миналата година голямата награда спечели „Светлинка в мъглата" на режисьора Панахбархода Резаи, а през 2009-а - "Последната кралица на земята" на Мохамад-Реза Араб.

Наградата за най-добра актриса тази година отива в ръцете на Пилар Лопес де Аяла за ролята й във филма "Към другите" (Франция). Призът за най-добър актьор получава Ламберт Уилсон за играта му в същия филм.

Специалната награда на журито се присъжда на филма "Черно и бяло" (Турция) на режисьора Ахмет Бояджиоглу.  Същият филм получава и наградата на Сдружението на българските филмови критици.

Специалната награда "Горчива чаша" на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМУ) на Софийски Университет "Свети Климент Охридки" получи българската комедия "Корави старчета" на Пламен Масларов и оператора и режисьор Ивайло Пенчев. Както знаете, Пламен Масларов почина по средата на снимките и операторът и екипът на филма го довършиха.

"За изобретателното и находчиво екранно въплащение на провокативния сюжет, дръзко смесващ комедията на характерите с комедията на ситуациите, наградата на ФЖМК, която се присъжда за принос в развитието на свременната филмова изразност на 19 международен филмов фестивал "Любовта е лудост" се присъжда на филма "Корави Старчета" на режисьора Пламен Масларов (посмъртно) и оператора и режисьор Ивайло Пенчев".

Това гласи протоколът на журито, в състав Красимир Кастелов, Людмила Димитрова, Даниела Стойнова, Невяна Троянска и Вълчан Вълчанов.

"Благодарен съм на Пламен Масларов, че обърка сърцата ни с този филм. Той получава посмъртно и специален диплом от Община Варна", каза шефът на ФК Илия Раев. Той изрази отново специални благодарности на Владимир Иванов, директор на Руския културно-информационен център, благодарение на когото и на 19-ия МФФ "Любовта е лудост" имаше панорама на руското кино.

Шефът на Фестивалния и конгресен център издаде днес, че очакват отговор от Община Варна, на предложението проф. Александър Грозев, артистичен директор на фестивала “Любовта е лудост”, да стане почетен гражданин на Варна.

"Много ми е драго и съм много щастлива, че бях поканена от проф. Грозев да бъда член на журито. Радвам се, че се срещнах с Хенгаме. С нея изградихме дълбока връзка и имаме планове заедно. Скоро мисля да посетя Иран и дори да нямаме общи проекти, то поне да изкарам няколко дни в Техеран. Сърцето ми се изпълва с радост, че се срещнах с човек, като нея", каза Весела Казакова за колежката си в журито - иранската актриса Хенгаме Газиани.

На 17-ия МФФ "Любовта е лудост" Весела Казакова взе наградата за най-добра актриса за ролята й във филма "Прима Примавера" (Prima Primavera) на режисьора Янош Еделени.

"С Иван Павлов изградих дори още по-длбока връзка! Варна ми е най-любимото място!", каза още чаровната Казакова.

Иранската звезда Хенгаме Газиани от своя страна сподели, че винаги, когато е била на фестивали по целия свят,, е нямала търпение да си тръгне последния ден. За първи път обаче, тази сутин си е помислила "Дано да остана още малко!", сподели тя.

По думите й, най-интересното от всичко, което й се е случило в последните 7 дни, е изненадата, че без да обсъждат филмите с останалите членове на журито, снощи тримата с изненада са установили, че са абсолютно единодушни за разпределянето на наградите. "Много се смяхме", сподели иранската актриса.

"Варна е гнездо на небесни ангели! Не губете мечтите си! Много ви обичам", каза още Хенгаме Газиани.

От своя страна, председателят на журито - режисьорът и директор на Българската национална филмотека Иван Павлов призна, че винаги има доза субективизъм и при друг състав на журито, може би наградите биха били разпределени по различен начин.

Режисьорът си е изградил тактика, да не сяда на определените за журито места в залата, защото там всички го виждат и следят всяка негова реакция. "Затова реших да не сядам там, където е определеното ми място, а където искам. Влизам сам в тъмната зала и сядам сам, ставам преди да са светнали, докато текат надписите. Аз обичам сам да гледам филмите.", сподели Павлов.

По думите на Павлов, проф. Грозев с някаква телепатия е събрал точно този състав на журито, защото наистина са взели единодушно решението, без никави вътрешни спорове.

"Ние се събрахме и говорихме кой как си представя филмите, не толкова за самата конкурсна програма, а това кой какви филми харесва и иска да гледа. Водил съм се единствено от това какво кино искам да гледам - като начин на правене, сюжет, мизансцен...", каза режисьорът. "Аз съм режисьор, но сега бях член на журито и нямаше как да налагам мнението си над двете актриси", пошегува се той за нетипичната ситуация.

"Дано няма освиркване довечера, когато връчваме наградите, както се е случвало много пъти на фестивалите в Кан, Венеция и т.н.", пошегува се професор Грозев.

ОЧАКВАКВАЙТЕ ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ ОТ ОФИЦИАЛНОТО НАГРАЖДАВАНЕ!

За финал Илия Раев зарадва присъстващите, че наскоро НДК, като принципал на ФКЦ е дарил машина за правене на субтитри. От тази есен вече филмите във Фестивалния няма да бъдат със симулантен превод, което от години прави гледането на кино там мъчително и ни лишава от част от очарованието на лентите, обеща шефът на комплекса.

На 8-и септември започва Световният фестивал за анимационно кино, който ще се възроди след 22-годишно прекъсване. Това ще е седмото издание на световния форум, а билетите влизат в продажба от утре, съобщи още Раев.

В официалната програма има над 60 филма. Ще има пет категории в конкурсната програма – късометражна анимация, пълнометражна анимация, детска анимационна програма, студентска анимация и части от тв сериали.