Андрешковци теглят заеми с фалшиви бележки

Парите

02-09-2011, 12:20

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Монитор" на 2 септември

„Монитор” разкрива нова схема за теглене на кредити от банки.

Фирми и граждани масово правят фалшиви удостоверения, че са си платили всички данъци и осигуровки. После представят подправените документи пред банките, за да получат кредити или пък за да могат да участват в търгове за възлагане на обществени поръчки. Това е показала проверка на столичните инспектори на Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от ведомството.

Данъчните установили, че според информационната система на агенцията тези лица са натрупали дългове, но от представените фалшификати излизало, че са изрядни платци

В някои случаи съответният документ е бил издаден от приходното ведомство, но в последствие той е бил фалшифициран, за да излиза, че лицата нямат задължения към държавата. Върху някои от невалидните удостоверения дори са били фалшифицирани подписите на служители от столичната дирекция на НАП.

Всички случаи на фалшифициране на удостоверенията вече са предадени на прокуратурата. Ще бъдат назначени данъчни проверки на физическите и юридическите лица, които са подправили удостоверенията, обясниха още от НАП.

В случая става въпрос за престъпно поведение и затова от нарушителите стриктно ще бъде търсена отговорност. Към момента обаче от останалите териториални дирекции на НАП в страната не са сигнализирали за подобни случаи, обясниха от приходното ведомство.

За да бъде издаден документът, се подава искане в офисите на НАП по постоянен адрес за физическите лица или по регистрация за фирмите. Удостоверението се издава 7 дни след постъпване на искането, като през това време се прави проверка за това дали лицето има неплатени задължения.