Варна е международна столица на пицата на 12 и 13 септември

Мисия Варна

02-09-2011, 12:44

Снимка:

mgzin.com

Автор:

Христина Маринова

Всичко от Автора

Страхотна новина за всички, които обичат вкусна пица! Първият международен шампионат по пица за купата на България 2011 ще се проведе в морската столица!

Варна е домакин на първото по рода си международно състезание-фестивал по пица в страната

То ще се проведе на 12 и 13 септември в пицария в Морско казино, съобщи Радостин Кирязов, председател на Българската асоциация на пицарите.

Първият международен шампионат по пица за купата на България 2011 ще бъде под патронажа на F.I.P. - Италианската федерация на пицарите в света.

Категорията, в която пицари от България, Италия, Франция и други държави ще се състезават, е класическа кръгла пица.

Организаторите на събитието осигуряват брашно, вода, мая, сол, моцарела, а самите участниците могат да добавят и свои продукти. Класическата пица се прави от 200 г. тесто, трябва да бъде 32-33 см в диаметър и не по-дебела от 1 см, обясни един от най-добрите пицари в България.

Всеки състезател ще разполага с 15 минути за разточването, гарнирането, изпичането, повторното гарниране и представянето на пицата.

Засега около 30 души са се записали за участие в надпреварата, като входът за състезателите е 40 лева, но за нас, любителите, дегустацията е напълно безплатна!

Награда "Златната лопата" ще бъде връчена шампиона. Ще бъдат наградени и пицарите на 2-ро и 3-то място. Ще има "Награда за пицар дошъл от най-далечно място".

Победителят заминава на Световното състезание по пица в Италия през 2012 година. Самият организатор Радостин Кирязов е участвал на световния шампионат през април и дори застана на 8-а позиция, състезавайки се с 600 пицари от цял свят.

Участниците заели от 2-ро до 5-то място пък се класират за европейският кръг по пица, където Кирязов спечели "бронз" през март.

Сред специалните гости, поканени на състезанието, са посланика на Италия у нас Стефано Бенацо, президента на световната организация на пицарите Джовани Менто, делегати от Франция, Испания, Португалия и италиански журналисти. Американският посланик Джеймс Уорлик също е изявил желание да присъства, споделиха организаторите.

Подобен шампионат досега не е провеждан на територията на страната ни, затова инициаторите са сигурни, че ще се радва на огромен интерес. Те се надяват конкурсът да стане ежегоден и критериите за качествена пица у нас да бъдат повишени, за да се радваме на истински вкусен продукт, вместо да се задоволяваме с компромисни изделия, които трудно могат да бъдат наречени „пица”.

По думите на Кирязов, много често пицата, която се прави в България, не е каквато трябва да бъде - нещо, което италианците тук винаги забелязват. По думите на председателя на пица-асоциацията, често италианският специалитет в България се прави твърде дебел и се използват некачествени продукти.

"Важно е да се знае, че си има определена технология. Не можеш да сложиш кисели краставички на пицата - как ще се изпекат?", коментира Кирязов. Освен това тук се използва кашкавал, докато класическата рецепта е задължително с моцарела.

В България често и пастата е некачествена - преварена, залепнала и неправилно приготвена. "Не можеш да претоплиш паста на 3 дни в микровълновата и да я поднесеш", каза още Кирязов, който е и собственик на италианския ресторант, в който ще се проведе турнира.

"Искам да покажем, че и в България може да се прави истинска италианска пица, има качествени пицари, които да се конкурират на международни турнири. Там те могат да бъдат забелязани и да получат възможност да постигнат високи професионални успехи", изтъкна Кирязов.
 
Състезанието се провежда във Варна, най-малкото, защото това е лятната столица на България, заявиха организаторите. Представителите на Италианската федерация на пицарите в света са дошли на оглед тук, преди да се съгласят да подкрепят събитието. Освен това самият майстор-пицар Радостин Кирязов е роден и живее тук.

Община Варна също подкрепя събитието, което е полезно за кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата.

Председателят на Българската асоциация на пицарите сподели и надеждата си Варна да стане столица на пицата и тук да се проведе етап от Европейското първенство по пица.

Трима са италианците и още толкова българите в 6-членно жури от специалисти по пицата. Те ще следят за визията, вкуса, изпичането и представянето на продукта.

Участниците ще отговарят на въпроси, отнасящи се до подбора на продуктите и приготвянето на пицата.

Освен състезанието, ще може да наблюдаваме и пица-акробарика, предтавена от трима професионалисти.

Стартът е в ресторанта в Морското казино от 10 часа на 12 септември. Всеки желаещ да проследи уникалната проява ще може и да дегустира пици, направени от първите петима участника.

Програма

Понеделник, 12 септември:

09:00 - Регистрация на участниците, записали се предварително в конкурса и на тези,които в момента желаят да се присъединят (с предимство са участниците, които са се записали предварително и които са платили авансово).

Регистрираните вече участници ще получат  комплект дрехи за състезанието - шапка, фланелка, предна престилка и сертификат за участие.

10:30 - 18:00 - Провеждане на състезанието.
 
Вторник, 13 септември:

18:00 - Пристигане на състезателите и съдиите за подготовка на гала вечерята.
19:00 - НАГРАЖДАВАНЕ на състезателите и представяне на журито, официалните гости, спонсори и организаторите на състезанието.
20.00 - ГАЛА ВЕЧЕРЯ
22.00 - Разрязване на тортата на "I Trofeo Mar Nero- BULGARIA 2011" с формата на България

ФОРМУЛЯР ЗА УЧАСТИЕ изтеглетете от тук и след като го попълните, го изпратете на [email protected]