Стартира подписка за отделянето на „Виница“ като самостоятелен район

Мисия Варна

02-09-2011, 13:19

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Искат Виница да се отдели от район "Приморски"

Обществен съвет "Виница" стартира подписка с искане за референдум за обособяването на квартала и вилните зони около него, като самостоятелен административен район.

Както ВарнаУтре.бг ви информира още през юни, председателят на Обществен съвет "Виница" Георги Козарев поиска помощ от народния представител от ГЕРБ и ръководител на местната структура на партията Павел Димитров, за отделянето на "Виница" като самостоятелен район.

Около 1/4 от жителите на район "Приморски", т.е. около 25 хиляди души, живеят във "Виница".

"Искаме Виница да стане отделен район. "Приморски" е прекалено голям и е разделен на две части, които имат много различни проблеми. В градската част мислят за зелени площи, междублокови пространства и кучетата, а ние имаме огромни проблеми с инфраструктурата", мотивира искането Козарев тогава.

Като отделен район със собствен кмет и администрация, кварталът ще може самостоятелно да кандидатства и за европроекти.

Началото на подписката ще бъде дадено тази вечер в 18:30 часа, а очакванията на Козарев са, да бъдат събрани поне 5000 подписа.

През юни, Павел Димитров обеща съдействие предложението да бъде внесено в ОбС и дори в Парламента, при условие, че бъдат събрани подписите поне на половината от жителите на квартала, т.е. на 12 хиляди души.

За реализирането на отделянето, е необходима промяна в Закона на административно-териториалното устройство.

Район Приморски е най-големият по територия и третият по население район в България, след Люлин и Младост в Столична община. В него, освен "Виница", са включени и кварталите „Изгрев“, „Левски“, „Цветен квартал“, „Морска градина“, „Чайка“, „Бриз“, „Траката“, „Евксиноград“ и курортите „Свети Илия“, „Св. Св. Константин и Елена“, „Слънчев ден“, „Ален мак“, „Чайка“, „Ривиера“, „Златни пясъци“.