Иван Костов: Седим зад Синята коалиция, подкрепете общите кандидати

Мисия Варна

02-09-2011, 13:56

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В декларация от името на ДСБ лидерът й Иван Костов призова симпатизантите на партията да не се поддават на провокации и объркване и да подкрепят на местните и президентските избори издигнатите от Синята коалиция кандидати.

„Водени от желанието за запазване на Синята коалиция, „Демократи за силна България" ще подкрепят Румен Христов като десен кандидат за президент, въпреки че той ще бъде регистриран като претендент на друго обединение”, заяви лидерът на партията Иван Костов, цитиран от Дарик.

В декларация от името на ДСБ лидерът й Иван Костов призова симпатизантите на партията да не се поддават на провокации и объркване и да подкрепят на местните и президентските избори издигнатите от Синята коалиция кандидати.

„Можем да преглътнем такива неща. Аз съм показал, че мога да преглъщам. Ние имахме готовност да изпълним споразумението и да регистрираме Румен Христов, така че да стане кандидат на Синята коалиция. Никога не сме се разколебавали в тази си роля. Винаги сме били готови да го направим. Само че, винаги сме разчитали, че решенията в Синята коалиция се вземат с общо съгласие. Аз не се явявам на избори нито като кандидат за президент, нито като кандидат за кмет. Няма как да бъда поставян в центъра на този проблем. Тук в тази декларация има само принципност и вярност към сключените споразумения и към идеите на сините. Независимо дали това представлява чак такъв интерес, както представляват интерес личностните проблеми или не. Няма личностен проблем тук от мен, какъвто и да било, след като сме били готови, и то като партия, да изпълним всички споразумението. След като то е нарушено, не по наша вина, извършена е друга регистрация, други са действали, не ние. Който споделя идеята за единството на десницата, трябва да подкрепи спечелилите кандидати, защото изборите бяха открити. Който не подкрепя спечелилите кандидати, той е този, който всъщност не приема да има единна десница". Това каза експремиерът и лидер на ДСБ в отговор  на думите Мартин Димитров, че той цепи Синята коалиция.

Иван Костов даде да се разбере, че въпросът за излъчването на кандидат за вицепрезидент вече не трябва да се задава на тъмносините, а на новото обединение. В четвъртък Мартин Димитров внесе в ЦИК документите за регистрация на „Съюз на десните сили" за президентския вот, без участието на ДСБ. Тъмносините се обявиха против общи действия със Стефан Софиянски и Евгени Бакърджиев, инициирани от СДС, най-малкото защото Общността на демократичните сили има свой кандидат за столичен кмет.

Депутатът от синята партия Димо Гяуров пък коментира днес, че „всички действия, водещи към разбиване на Синята коалиция, са проява на политическо късогледство".