Московски: Летището в Балчик е необходимо и с голям потенциал

Мисия Варна

02-09-2011, 18:06

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Изграждането на летище Балчик ще доведе до подобряване на авио обстановката по Черноморието, до развитието на бизнеса, до облекчаване на тежката ситуация на летище Варна по време на летния период

„Направени са анализи и имаме достатъчно аргументи, че това летище е необходимо"

Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски днес в парламента, в отговор на депутата Петър Мутафчиев, дали решението на правителството за изграждането на летище на 30 км от Варна, е обосновано на необходимите анализи.

Транспортният министър заяви, че е убеден, че летище Балчик ще поеме 1/3 от полетите в морската столица.

По думите на транспортния министър, летище Балчик ще има много по-добър потенциал от летище Пловдив.

Изграждането на летище Балчик ще доведе до подобряване на авио обстановката по Черноморието, до развитието на бизнеса, до облекчаване на тежката ситуация на летище Варна по време на летния период, смята Московски.

Бойко Борисов за пръв път заяви намеренията си за летището в Балчик в началото на юни.

Решението за превръщането на балчишкото летище в гражданско с държавни пари е на премиера, според когото така ще се разбие монополът на летище Варна, стопанисвано от концесионера "Фрапорт".

Плановете на Борисов включват и концесиониране на аерогарата в Балчик след разработването й.

По думите на Московски днес, изграждането на летище Балчик ще даде тласък на целия североизточен регион.

Ниско бюджетните и чартърните полети ще доведат до съживяването на real estate отрасъла в региона и ще до откриването на нови работни места, заяви Ивайло Московски.

Правителството се отказа от идеята за създаването на отделно търговско дружество “Летище Балчик” и прехвърли морската аерогара за стопанисване на “Летище София”.

Парите от от дивидента на държавата от “Летище София” ЕАД ще се използват за реконструкцията на бившето военно летище и превръщането му в летище за граждански полети, заяви транспортният министър в сряда.

Държавата прибира 80% от печалбата на държавното търговско дружество под формата на дивидент, но има право да се откаже от него, а сумата да се реинвестира в компанията.

По груби сметки дивидентът от “Летище София” за 2011 г. ще е 12 млн. лева, а за остатъка от необходимите 40 млн. ще се тегли заем.

Летището в Балчик се намира на 43 км от летището във Варна. Досега то се ползваше от военното министерство.

Аерогарата на гр. Балчик се разполага върху площ от 4600 дка. Пистата за излитане и кацане (ПИК) е с размери 2500/60 м, циментобетонова настилка с ниска носимоспособност. Има възможност за удължаване в северна посока до 3500 м.