Правителството успяло да съкрати 13% от администрацията

Мисия Варна

04-09-2011, 10:12

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Министър Трайков беше първият лектор в Четвъртия летен университет на МГЕРБ "Десният избор – личен, политически, общностен”, който се провежда от 3 до 5 септември в Гранд хотел Варна.

Правителството е на път да се справи с една от задачите, които си е поставило в началото на мандата - да дисциплинира чиновниците от държавната администрация.

Това обясни пред млади гербери министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той беше първият лектор в Четвъртия летен университет на МГЕРБ "Десният избор – личен, политически, общностен”, организиран от Фондация „Ханс Зайдел” и Сдружение „Граждани за европейско развитие на България”.

Според министъра вече били съкратени 12-13% от чиновниците, останалите на заплата работят по-ефективно, а все повече дейности минават към външни фирми, които да се справят с тях по-добре и по-евтино. "Вече по 2 от схемите на Оперативна програма административен капацитет работим, без да има нужда от одобрението на администрацията. Външни оценители оценяват споразуменията за енергийна ефективност и за финансовия инженеринг", обясни Трайков.

Правителството на ГЕРБ си е поставило за задача и до 2012 г. да намали административната тежест за бизнеса. От началото на мандата са премахнати 25 регистрационни режима. От почти година няма закон, който да е въвел нов разрешителен или регистрационен режим. Това спря, похвали се министърът.

Пред младите гербери той обясни вариантите, които е имала България за реакция в условията на криза. "Избрахме този, който да насърчава личната инициатива и предприемчивостта - запазване на ниска данъчна ставка и нисък % на преразпределение на БВП", категоричен беше Трайков.

Съвсем скоро ще стане ясно кой е купувачът на "Булгартабак". Важното е кой е инвеститорът, който дългосрочно ще се ангажира с компанията, заяви преди лекцията си министърът. Той обясни, че няма гаранция кой е купувач, освен ако не е един от стратегическите.

„При всички положения има възможност да се препродава. Вероятно това ще стане и сега, не самата компания, а дружеството - купувач, но който и да го придобие, той ще е обвързан със същите ангажименти, които има "БТ Инвест", заяви Трайков. Според министъра ангажиментите, свързани с работата на хората в "Булгартабак", са едни от най-добре защитените и той е доволен от сделката, предаде БНР.

По повод протестите срещу проучванията за шистов газ заради екологичните последици, министър Трайков каза, че аргументът му се казва екологичното законодателство на ЕС, от който България е част.

„Това е може би най-строгото екологично законодателство в света. Така че ще се случи или нещо в пълно съответствие с най-строгите екологични изисквания или нищо няма да се случи. На първо време обаче искаме да знаем какво имаме", заяви министърът.

Днес пред участниците в летния университет ще говорят Аню Ангелов - министър на отбраната и Сергей Игнатов - министър на образованието, младежта и  науката. В понеделник е ред на Томислав Дончев – министър по еврофондовете, Симеон Дянков – вицепремиер и министър на финансите, и Росен Плевнелиев - министър на регионалното развитие.