Лондонска цигуларка ще свири пред бедни и болни

Мисия Варна

04-09-2011, 18:16

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Благотворителни концерти за социални домове в цялата страна, на 8 и 9 септември - във Варненска област.

Известната солист-цигуларка Деворина Гамалова, преподавател в консерватории в Лондон и Бирмингам, която организира благотворителни концерти за социални домове в цялата страна, ще бъде на 8 и 9 септември във Варненска област.

Заедно с доброволката цигуларка от Лондон Фара Колчестър, тя ще свири в осем социални дома във Варна, Провадия и с.Бързица. В репертоара са включени аранжименти на любими класически пиеси. Гамалова има дългогодишен опит в подобна дейност в Германия и Англия. Работила е за английската благотворителна организация "Live Music Now", чиято мисия е да донесе жива музика до хора, които нямат възможност да отидат в концертните зали.

Организацията е основана от световноизвестния цигулар и хуманист Йехуди Менухин. В нея се влиза след изпит, който проверява, освен музикалнито умения, и способността на кандидата да общува с хората в неравностойно положение.     

“Музиката облекчава страданията, помага в работата и има изцяло благотворно влияние върху хората”, казва Деворина Гамалова. Засега тя работи с колеги-доброволци, които “освен любов към музиката, проявяват и любов към онеправданите хора". Цигуларката сама спонсорира начинанието, но се надява да намери и други спомоществователи.