Банки държат погрешка клиенти в черен списък

Парите

07-09-2011, 09:21

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното вестник "Сега" на 7 септември

Заради нехайство на търговските банки техни клиенти с безупречно кредитно досие се водят длъжници, и то в продължение на години, пише "Сега", в чиято публикация се посочват данни от собствена проверка за сериозни дефекти и пропуски в Централния кредитен регистър (ЦКР).

Информацията за заемите на гражданите и фирмите, която търговските банки са длъжни да изпращат в БНБ всеки месец, не е напълно актуална и прецизна. Клиенти се сблъскват с това, след като им е отказан нов заем, защото погрешка са попаднали в "черния списък".

Ако някой влезе в регистъра като "некоректен", шансовете му да получи нов кредит клонят към нулата.

"Поисках да изтегля заем от банката, в която ми превеждат заплатата. Отказаха ми, тъй като в централния регистър излиза, че имам непогасени задължения. Отидох на място в ЦКР и направих справка. Излезе, че банки, с които съм прекратила отношенията си преди години, още ме водят длъжник. Най-сериозният проблем се оказа с ОББ, според която имам кредит категория "под наблюдение" от 0 лв. главница и 0 лв. просрочена лихва", разказа читателка на "Сега".

В Райфайзенбанк има сходна ситуация. При закрита през 2008 г. кредитна карта, след като са погасени всички дължими суми, информационната система на банката потвърждава това, но в Централния кредитен регистър кредитът стои като непогасен. От тази банка реагираха веднага на жалбата.

Според закона независимо дали кредитите са погасени или не, ако в рамките на последните 60 месеца клиентът е имал кредити, класифицирани в категория, различна от "редовен", те се отразяват в справката от ЦКР. Заемите се заличават във времето автоматично един по един след изтичане на 5-годишен срок. Всички търговски банки са длъжни до 15-о число на месеца да изпращат в БНБ данни за текущото състояние на кредитите, просрочията, погасените и новоотпуснатите заеми. Отговорността за верността на информацията е изцяло на кредитните институции. БНБ само обобщава данните.

От началото на годината в БНБ са подадени над 20 жалби от граждани заради неточни данни в регистъра. Санкционирани банки няма, въпреки че проверките потвърждават - наистина има грешки в информацията. Глоби не се предвиждат, а според Наредба 22 на БНБ, чл. 26, ако бъде установена грешка, кредитната институция може да бъде наказана, като й бъде прекратен достъпът до ЦКР и тогава служителите й няма да могат да правят справки за кредитна задлъжнялост на клиентите. Дори това наказание досега не е прилагано.