Избрани Новини
Бурканбанк 2011
07-09-2011, 11:46
Снимка:Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ
Автор:ВарнаУтре
ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Монитор" от 7 септември
Така нареченият домашен бурканбанк, който бе позабравен през последните десетина години, днес отново е на мода и рационално допълва семейния бюджет.
„Произвеждаме от всичко и си правим зимнина, защото ни излиза по-евтино, пък и си знаеш, че ти сам си си го приготвил - по-вкусно е и е без консерванти и разни там Е-та”, казва Таня. В мазето й вече са прибрани касетки с буркани със зелен фасул, гювеч, печени патладжани, чорбаджийски чушлета, корнишони, камби.
Васка Милчева от Пазарджик пък си купува от кооперативния пазар продуктите, за да приготви зимнина за семейството си.
Въпреки че купуват всичко от борсата, други не се е отказват и да сварят лютеница по домашна рецепта
„Всяка година заделям по 250-300 лв. от семейния бюджет, за да приготвя консерви и не съжалявам, че правя разходи, защото знам, че от домашното по-хубаво няма - така поне съм сигурна, че това, което слагам на масата, е безопасно и вкусно”, обяснява леля Васка. За филийките на децата е приготвила сладка и конфитюри.
Добрич също е обхванат от мания за приготвяне на зимнина. Търговци на кооперативния пазар твърдят, че от години не са имали толкова силни обороти.
Проверка на „Монитор” установи, че тези добричлии, които живеят в блокове, са изключително изобретателни откъм приготвянето на зимнина. За сваряването на готовите буркани най-често се използват стари автомобилни гуми, върху които се слага ламарина. От автомобилна джанта пък може да се спретне печка. Вместо голям казан, се използва тенекия от сирене. Някои не забравят и за противопожарната сигурност. До ръчно приготвените съоръжения стоят по 2 кофи с вода. Всички уреди за консервиране се прибират в гаража до другата есен.
Не са редки и така наречените кооперативи. Три приятелки се сдружават – едната пече и мели пипера, другата сгъстява доматите, третата се занимава с патладжана.
И ако и тъщата, и свекървата изсипват едновременно прилично количество готова зимнина, при връщането на празните буркани се получават скандали, разкриват потърпевши. „Първо все се караха, че не им излиза бройката буркани, пък после взеха да си ги надписват. И вече всичко е мирно”, обясниха те. По-голямата част от младите търновски семейства споделят, че не са привърженици на печенето на чушки и варенето на буркани. Когато през зимата им потрябва туршия, те просто си я купуват от най-близкия магазин. „В бакалиите и големите хипермаркети има изключително разнообразие от консерви и туршии. В различни разфасовки и на напълно нормални цени. Освен това през зимата на Кооперативния пазар продавачите също изкарват цели бидони с кисело зеле, парен пипер, царски и всякакви други туршии. Можеш да отидеш, да опиташ и да си вземеш за вкъщи колкото количество искаш. Вместо да си губиш времето и нервите да печеш, да вариш и накрая да се окаже, че капачките са били дефектни и консервите ти са бомбирали и са се развалили”, твърди търновката Валентина Димитрова.