Песимизмът на домакинствата за икономиката пак расте

Парите

07-09-2011, 13:15

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Дневник" от 7 септември

Песимизмът за икономическата ситуация в България преобладава, пише в своя публикация днес „Дневник”.

От началото на тази година нараства делът на хората, които смятат, че тя ще се влоши през следващите 12 месеца и че в началото на следващата година е възможно да достигнем второ дъно на кризата.

Личните доходи са спрели да нарастват преди три години, като сега чистите доходи на човек са около 420 лв. на месец. Това са част от изводите, които показва изследване на международната компания за проучвания Synovate.

Проучването е национално и е направено в девет региона с четири различни нива на урбанизация сред 951 потребители на възраст между 18 и 69 години в преки интервюта. Проведено е през май 2011 г., когато притесненията за нова глобална рецесия все още не бяха толкова сериозни и не е ясно как августовските сривове на международните пазари, увеличенията в цените на стоките, несигурността от дълговата криза в Европа и САЩ и данните, че българската икономика също забавя ръста си, са се отразили на очакванията на домакинствата.

Основният извод е, че песимизмът расте и има значително увеличение в дела на хората (в сравнение с преди една година), които смятат, че и икономиката, и личното им положение ще се влошат през следващите 12 месеца.

Сравнение на данните за последните четири години показва, че след бързото нарастване през последното тримесечие на 2008 г. на дела на хората (56%), които са очаквали икономиката да пада (първият пик на кризата), с времето все повече и повече от тях са започнали да мислят, че най-лошото вече е отминало.

Според хората "ние сме достигнали дъното" през първото тримесечие на тази година, но според тях изглежда възможно една година по-късно дъното да бъде достигнато още веднъж.

Традиционно очакванията за личната ситуация през следващите 12 месеца са по-високи в сравнение с тези за икономиката и  повече хора в сравнение с началото на миналата година очакват влошаване