Няма риск от нова рецесия

Мисия Варна

07-09-2011, 17:17

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Mинистър-председателят на Люксембург Жан-Клод Юнкер се срещна с българския си колега в резиденцията в Евксиноград днес

"Не виждам риск от втора рецесия в еврозоната", заяви във Варна днес министър-председателят на Люксембург Жан-Клод Юнкер.

"Вярно е, че ръстът на икономиката се забави в някои региони, но не смятам, че има опасност от нова криза. Страните от еврозоната и тези извън нея трябва да положат усилия в тези трудни условия. Доброто управление на публичните финанси и дисциплината са нещо, което дължим на бъдещите поколения, категоричен бе политикът, който е оглавявал Световната банка и Международния валутен фонд, и в същото време е най-дългогодишният премиер в Европа.

Според него България се справя много добре и е една от страните в Европа, в които публичните финанси са много добре управлявани.

"Оценявам големия напредък на България в различни области. Това е страна, която се развива и върви напред и в много отношения е по-напред от страни-членки на еврозоната", заяви Юнкер в официалното си изявление след срещата му с българския премиер Бойко Борисов.

Двамата разговаряха в резиденция Евксиноград. Българският премиер запознал колегата си със строителството на магистрали и Дунав мост.

"Премиерът Юнкер е за четвърти път в България, но за първи път във Варна, затова държах да му покажа морската столица, но и това, че между Бургас и Варна нямаме магистрала", каза Борисов и напомни, че магистрала "Хемус" ще бъде включена за финансиране в следващия бюджет на Европейския съюз.

"Констатирах огромните усилия на България, за да бъде външната граница на ЕС много добре охранявана. Смятам, че България трябва в най-скоро време да стане член на Шенген", заяви гостът.