Гермaнец ще запише всички деца от Владиславово на училище

Мисия Варна

07-09-2011, 17:21

Автор:

Христина Маринова

Всичко от Автора

По думите на Франк Абас, едва 50 % от децата с ромски произход, са посещавали някога училище, но тази година, той ще запише всички деца от Владиславово на школо

Германецът Франк Абас, който повече от 6 години живее в центъра на ромската част на Владиславово - "махалата", както я нарича той, тази година се е заканил да запише 100 % от децата с ромски произход на училище.

В момента, заедно с Щефан Шмитмаркс, попълват нужните формуляри, за да могат децата да бъдат записани на училище, научи ВарнаУтре.бг.

Неправителствената организация, с която работи Франк Абас, е "Паисий Хилендарски" - клон на международната Light in the darkness (Светлина в Мрака, СВМ). Тя работи в помощ на деца и младежи, с ромски произход, инвалиди и "всеки, който има нужда от помощ", обяснява ни германецът.

По думите на Франк Абас едва 50 % от децата с ромски произход са посещавали някога училище, но тази година той ще запише всички деца от Владиславово, минавайки през инспектората по образованието и общината.

Организацията е успяла да запише 90 деца на училище за последните две години, но това не е достатъчно, смята германецът с варненски адрес.

"Ние мотивираме всеки да ходи на училище. Всеки има право да ходи на училище", каза той пред ВарнаУтре.бг. По думите му обикновено родителите подкрепят идеята децата им да ходят на училище.

Много от семействата не са бедни, така че не винаги става дума за пари.

Никой не спира децата в махалата да ходят на училище, но и никой не им помага да подготвят нужните документи. Франк Абас заедно с около 30 доброволци са нещо като медиатори между ромите и институциите. Сред хората, борещи се за каузата, има както българи, така и роми.

Често децата не знаят, че трябва да научат български, каза ни още г-н Абас. Много ромски организации работят с децата в махалата, но те смятат, че за децата е достатъчно да говорят ромски език. "Това е глупаво. Как ще се интегрират в обществото, ако не знаят езика".

"Янко Станев и общината ни игнорират!", казва Абас.

По думите му тяхната организация е опозиция и на ДПС, тъй като те се опитват да туркизират ромския квартал и поощряват децата да учат само турски език.

"Това да караш децата да учат в различни училища не е демокрация. Роми, турци и българи трябва да учат заедно, това е демокрацията. Това, което става тук - отделни училища за ромите, отделни за българите, не е демокрация, това само ни отдалечава от демокрацията и я руши", каза още Франк Абас.

За децата, които са твърде големи, за да бъдат в първи клас, има специална програма. Те учат заедно с връстниците си. Целта е всички тийнейджъри да бъдат записани в програмата.

"Много от младежите искат да завършат образование и да започнат работа, да се махнат от тук", сподели още германецът.

Очаквайте скоро репортаж директно от Максуда!