Анри Кулев: Анимационният фестивал е тук със и за Варна!

Мисия Варна

07-09-2011, 22:19

Автор:

ХРИСТИНА МАРИНОВА

Всичко от Автора

Ние сме тук, за да направим това със и за Варна", каза днес проф. Анри Кулев - ден преди старта на 7-ия Световен Фестивал на Анимационния Филм, наследник на известния от осемдесетте години на миналия век фестивал, чието последно издание бе през 1989 година.

61 филма от 24 страни са участниците в състезателната програма на 7-мия Световен Фестивал на Анимационния Филм във Варна - наследник на известния от осемдесетте години на миналия век фест.

Това съобщи днес проф. Анри Кулев от името на сдружение „Световен фестивал на анимационния филм" - организатори на фестивала.

Боривой Довникович Бордо (Хърватия), проф. Иржи Кубичек (Чехия), Адриана Продеус (Полша), Жорж Сифианос (Франция) и Слав Бакалов (България) са били съставът на международния селекционен комитет. "Много строги бяха в селекцията, съвсем умишлено поканихме чужди селекционери", подчерта проф. Кулев.

Едва 6 български филма са били избрани за участие в състезателната програма, но това е световен фестивал и 10 % не са малко, каза още той.

Избраните български филми са два студентски - по един от НБУ и от НАТФИЗ, единият е българо-полска продукция, един детски и два на режисьора Стоян Буков.

85-90 % от филмите ще бъдат европейски, въпреки че форумът е световен. По думите на проф. Кулев, трябва да отворим очи и да осъзнаем, че Европа е една изключително голяма културна и интелектуална сила и вместо да продължаваме да се мислим за най-великите, да разберем "колко малко знаем ние за Европа и колко нищо знае тя за нас"

Водещите държави в световната анимация Русия и Канада ще участват с най-много филми в тазгодишното издание на анимационния фестивал. В селекцията присъстват и филми от Франция, Полша, Япония, Белгия, Чехия, Холандия, Естония, Норвегия. В конкурсната програма участват и филми с вече спечелени престижни международни награди.

Жури в международен състав Йежи Кучия (Полша), Алексей Алексеев (Русия), Сяосонг (Китай), Оливие Кот (Франция) и Пенчо Кунев (България) ще присъди най-престижната награда. Статуетката Гран При е изработена от проф. Георги Чапкънов и изобразява човек с калкан, вместо досегашния кукер, издаде още Кулев.

Победителят ще получи и 5000 евро.

Ще бъде връчена още една статуетка. "Наградата на Варна" е изработена от проф. Христо Харалампиев и представлява дама на носа на кораб.

Освен тях ще бъдат присъдени още 5 специални награди - по една за всяка категория - късометражни филми, детски филми, тв серали, студентски и пълнометражни.

Българският представител в журито - Пенчо Кунчев е председател на Международната асоциация на анимационния филм (АСИФА) за България, в която членува и проф. Кулев.

"В "АСИФА" няма шефове. Това е организация на автори, артисти, аниматори от цял свят. Една огромна проява на човешкия свободен дух", заяви Кулев.

На културния форум ще присъстват около 20 от големите световни имена в анимацията. Освен международното жури, Варна ще посетят Нелсън Шин (Корея) - президент АСИФА, Сейоко Киношита (Япония) - вицепрезидент на АСИФА, Весна Довникович (Хърватска) - генерален секретар на АСИФА.

Подкрепата, без която не може

"Всичко тръгна от инициативата на Илко Раев. Ужасно съжалявам за това, което се случи. С него сме правили уговорките и планирахме всичко заедно, сега не знам какво ще се случи", каза Анри Кулев, по повод уволнението/пенсионирането на Раев.

Организаторите са получили подкрепата на културните институти на Франция, Гьоте Институт, Полша, Великобритания и Чехия.

Община Варна също застава зад фестивала не само морално, но и финансово. Кметът Йорданов е застанал зад идеята и защото е подходяща стъпка за кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019 г.

Кабинетът също подкрепя инициативата заради голямото европейско участие.

Националният филмов център е помогнал, доколкото може, с финансиране.

Сред големите спонсори са Български Морски Флот (които са спонсори за голямата финансова награда), Фрапорт, Домейн Бояр и др. Активен участник в организацията и финансирането е и Нов български университет.

"Екипът на „Динакорд“ осигури безвъзмездно супертехниката и с един жест покри една огромна бездна от 12 хил. лева", каза още проф. Кулев.

"Разчитаме изключително много и на варненската публика. Надявам се да има и осмо и девето издание на фестивала, който ще се провежда през две години".

За да помним

Варненският анимационен фестивал досега има 6 издания в периода 1979–1989 г. След 22-годишна пауза Варна отново е домакин на международното културно събитие. „Едно време Европа се сещаше за културата на България само със споменаването на Варна", каза днес Кулев.

"Опитваме се да създадем една атмосфера, една аура на фестивала, така, както беше"

В рамките на фестивала зрителите ще имат възможността да си припомнят  в програма „Ретроспектива” български анимационни филми на професъра в НБУ Иван Веселинов, Стоян Дуков (по повод 80-ата му годишнина), Николай Тодоров. Зденка Дойчева също ще бъде почетена по повод 85-ия й рожден ден, като тя също ще бъде сред гостите на фестивала.

А програмата "In memorium" e посветена на незабравимия български аниматор Доньо Донев. За опетненото му име, свързано с информация, че е бил агент, проф. Кулев каза през сълзи "Доньо Донев е огромен български артист и всяко отказване от него е задраскване на българската история". Той подчерта, че хора като Уолт Дисни, който дълги години е служил на тайните служби, "са вършили безумни гадости, а техните филми са най-популярни в България".

И за децата!

За най-малките са предвидени над 12 часа детски филми, с вход свободен.

Световни артисти ще проведат и анимационни работилници (уоркшопи, но Анри Кулев подчерта, че не харесва тази дума) за деца и студенти. "Трябва да се върнем към децата, да загърбят компютъра и да тръгнат от ножичката от изрязването, иначе в най-добрият случай ще се обърнат към чалгата, а в най-лошия - към улицата", каза великият аниматор.

Първата работилница е за най-малките и всеки ден по 10 деца ще работят, като в края на фестивала 50 малчугани ще а открили искуството на анимацията.

Втората е за обемно изкуство - клина, кукли, тел и т.н. Други 50 деца ще отворят очи за материалното изкуство.

ова е борба за детската душа. Трябва да се вгледаме в децата, за бъдещето на една нация, която не се знае накъде отива", каза още проф. Кулев.

В момента се обсъждат варианти как да бъдат преведени филмите, защото когато става дума за деца, симултанният превод и субтитрите не са най-подходящото решение.

И за бъдещите аниматори

Ще видим студентски филми на двете големи училища с анимационна продукция - НБУ и НАТФИЗ, както и на Висше училище по декоративни изкуства, Париж; Филмова академия Баден Вюртенберг, Лудвигсбург, Германия; Висш институт по изобразителни изкуства в Талин, Естония; Киноуниверситет Краков, Полша; Университета в Гент, Белгия, както и университетите в Единбург и Прага).

"Много е важно отношението към младите творци, към студентите."

Има и още

По време на фестивала организаторите предвиждат и други съпътстващи програми като изложба на европейски комикси, които ще бъдат изложени навън. Голяма част от изложбата ще бъде преведена на български, но не всичко, защото това е културна политика на ЕС, уточни проф. Кулев

Ще има и панорама на филми извън конкурсната програма, програми на членовете на журито.

Международното участие ще включи китайска анимация, японска серия от куклени филми, руски, канадски и други.

"Този фестивал няма да бъде среща на софийски кретени с провинцията. Ние сме тук, за да направим това със и за Варна", каза още проф. Кулев.

5 дни, над 100 часа рисувани филми – най-доброто от българската и световна анимация, всеки фестивален ден между 10 и 23 часа организаторите ще излъчват минимум по 30 филма.

Билетите за платените програми на фестивала са 6 лв. за една програма, на касите на ФКЦ, от 11:00 до 21:00 ч - всеки работен ден, и от 10:30 до 21:00 часа - в събота и неделя.

Организаторите дават възможност за абонаментно закупуване на билети - 15 лв. за целодневен билет и 50 лв. за всички прожекции по време на фестивала. Свободен вход за българските и детски програми.

Официалното откриване на фестивала е на 8-и септември 2011 г., от 18 часа, в зала 1 на ФКЦ с конкурсна програма късометражна анимация.

Награждаването на победителите ще бъде на последния фестивален ден - 12 септември.