Спестяванията в банките вече растат с 500 млн. лв. на месец

Парите

08-09-2011, 13:52

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Сега" на 8 септември

Само за месец гражданите са спестили нови над 500 млн. лв., сочат данни на БНБ за юли, цитирани в публикация на в. „Сега”.

Размерът на депозитите в банките към седмия месец от годината е почти 30 млрд. лв., което е с 3.35 млрд. лв. повече, отколкото през 2010 г. Любопитното е, че влоговете на гражданите са доста повече, отколкото парите на влог на фирмите.

Само за година корпоративните депозити са набъбнали с 1.7 млрд. лв. Фирми и граждани са спестили близо 1 млрд. лв. за един месец. Банкови експерти обаче коментираха, че се увеличава по-скоро размерът на влоговете, а не броят им.

Според проучване на "Уникредит" под 5% от населението държи почти 70% от депозитите у нас. Това налага извода, че гражданите с по-големи влогове са продължили да увеличават размера им, докато тези с по-малки спестявания дори теглят. Според анализаторите причините за тенденцията са, че по-бедните българи чувстват по-силно ефектите от нарастващата инфлация и намаляващите доходи.

От изследване на "Моите пари" става ясно, че юли е слаб месец по отношение на промоциите на банките за срочните депозити.

Според изчисления на "Инвестор.бг" за последните 12 месеца лихвите по депозитите на населението в лева намаляват с 0.7 процентни пункта до 5.3% през юли, а тези в евро намаляват с 0.3 п.п. на годишна база до 4.8% през юли.

От сметките става ясно още, че банките не успяват да пласират привлечения ресурс и са погасили задължения към чужди финансови институции за 152 млн. лв. през юли и за общо 1.3 млрд. лв. в последните 12 месеца. В края на седмия месец от годината родните трезори са привлекли рекордните 65 млрд. лв., което е ръст със 7% спрямо миналата година.