НС одобри новият шеф на НОИ

Парите

08-09-2011, 13:59

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора


Шефското място в НОИ беше освободено в средата на май, когато Христина Митрева подаде оставка

С 91 гласа "за", 3 - "против" и 22-ма въздържали се депутатите одобриха Бисер Петков за председател на Националния осигурителен институт.

„Ще работя с целия екип на НОИ за това институцията да подобри отговорните функции, които законът й е възложил”, заяви пред журналисти Бисер Петков, цитиран от "Фокус". "Имам амбицията във времето до края на този мандат да работя за модернизиране на институцията – да става все по-прозрачна и отворена към хората, които обслужва. Ще направя всичко по силите си, за да постигна тези цели", казо още новият управител на НОИ.

Петков е предложение на ГЕРБ. Той беше преподавател в УНСС, бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор и отговаряше за надзора над пенсионноосигурителните компании, откъдето бе освободен през 2009 г.

Шефското място в НОИ беше освободено в средата на май, когато Христина Митрева подаде оставка. Причина за оставката станаха обвиненията на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Симеон Дянков, че не е разчела добре приходната част на бюджета на институцията.

Номинирането на Петков от Симеон Дянков още в началото на юли предизвика брожение в групата на ГЕРБ и назначението му не беше одобрено. Депутатите предложиха начело на ведомството да застане Светлана Ангелова, която е зам.-председател на социалната комисия.

От левицата гласуваха "въздържал се", защото по думите им управляващите са се забавили твърде много с обявяването на номинацията. "Още преди два месеца този човек бе предложен от финансовия министър Симеон Дянков, а парламентарната група на ГЕРБ реши да предложи свой човек. Той обаче не беше приет от министъра на финансите, което доказва, че Дянков определя хората", посочи депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

В началото на утрешното си заседание депутатите ще гласуват новия строителен министър Лиляна Павлова, която наследява на поста номинираният за президент от ГЕРБ  досегашен министър Росен Плевнелиев.