Преносим ехограф за осмия рожден ден на Дома на онкоболните

Мисия Варна

08-09-2011, 16:13

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

До края на годината за Онкодиспансера ще бъде закупена техника - мултисрезов скенер и апаратура за ранна диагностика на рак на шийката на матката

За осем годишнината от създаването си Домът на онкоболните във Варна реализира дългоочаквания подарък -  приносим ехограф.

Средствата са били събирани в продължение на три години, предимно чрез благотворителни инициативи.

Висококласната апаратура ще задоволи необходимостта от профилактика на живеещите в отдалечени райони. "Точната схема как ще се практува, кой ще го обгрижва и обслужва пожелалите да правят профилактика, ще можем да кажем на малко по-късен етап.

Идеята е първо да се докоснем до хората, които са в ремисия и живеят в отдалеченост от града. Апаратът може да прави цялостна профилактика, но ние нямаме толкова трансдюсери. Не знаем кога ще набавим всички сонди за различните направления и ще търсим спонсори. В момента имаме една широкоспектърна, която обаче най-добре се ползва за рак на гърдата и щитовидната жлеза", уточни Яна Георгиева – Председател на пациентската организация на онкоболните.

Стана ясно още, че до края на годината за Онкодиспансера ще бъде закупена техника - мултисрезов скенер и апаратура за ранна диагностика на рак на шийката на матката, като необходимите 640 000 лева ще бъдат заделени от бюджета на Община Варна.