Екипите за спешна медицинска помощ недоволни от закриването на телефон 150

Мисия Варна

09-09-2011, 18:11

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Грозното е, че продължаваме да ходим с конвой в ромските махали. Недопустимо е при спешност да се страхуваме за живота си, жалват се медиците

"Имаме сериозен проблем с поетапното закриване на телефон 150 и преминаването на обажданията през телефон 112.

Недопустимо е човек, който не е с нужното образование и няма пред себе си медицински алгоритъм, да приема адреса и да го препредава на други хора. Не само се забавя процеса, понякога са непълни данните и отиват неподходящи екипи. Това рефлектира върху пациентите. Не можем да обвиним за това операторите. В Европа само в три държави - в Дания, Холандия и Румъния, е закрит дублирания медицински спешен телефон", заяви на среща с медиите д-р Десислава Кателиева, председател на новосформираната Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ.

От организацията настояват за закон регламетиращ дейността им, разработване на алгоритми за приемане на адреси, статут на държавни служители и повишаване на квалификацията, съобразно световните стандарти.

Д-р Кателиева посочи, че днес е изпратено писмо до министерство на здравеопазването с настояване за среща, на която да се обсъди и регламентацията на спешни и неспешни състояния, мерките ограничаващи агресията срещу лекарите, повишаването на заплатите.

Желанието на съсловието е срещата да се проведе до края на септември, като присъстват и представители на съсловни организации и синдикати.

Д-р Кателиева коментира, че имат най-ниската заплатата в сферата на здравеопазването - на начинаещ лекар е 560 лева, а 750 лева е на медиците със специалност и със стаж. "Поради голямото текучество и ниското заплащане сме принудени да взимаме и допълнителни дежурства. Работата ни е много натоварена. Оборудвани сме с много добри линейки, но имаме проблем с комуникациите. Ескалира и агресията срещу нас в ромските махали. Грозното е, че продължаваме да ходим там с конвой. Недопустимо е при спешност да се страхуваме за живота си", каза още председателят на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ.