Гигантски балон с градински шланг ще охлади Земята

Животът

10-09-2011, 14:51

Снимка:

GETTY IMAGES

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Британски учени предлагат необичаен метод за решаване на проблема с глобалното затопляне.

Според британски учени Земята може да се охлади с помощта на изкуствен вулкан, пише The Daily Mail.

По идея на специалистите по инженерна геология, устройство, наподобяващо гигантски балон с размери на стадион  и с шланг дълъг повече от двадесет километра, ще разпръсква тонове химични вещества в стратосферата. Както предвиждат учените, капчиците сулфати и аерозолните частици ще  отразяват слънчевата енергия обратно към космоса, като не им позволяват да нагряват Земята. При това работата на устройството наподобява  действието на вулканите, чието изригване, по последни данни, влияе на понижаването на глобалните температури.

Сега изследователите се готвят за изпитания на устройството. Балон с  по-малки   размери ще бъде издигнат на  височина един километър и ще разпръсне в атмосферата вода, след което учените ще преценят ефективността на метода.

„Предимството на този метод  е в това, че ние можем да регулираме скоростта на разпръскване на частиците в атмосферата” , казва един от авторите на разработката, преподавател в Оксфордския университет, Хю Хант.

Изкуственият вулкан обаче има и недостатъци. По-точно, разпръскването на  химическите препарати ще доведе до това, че в атмосферата  ще се натрупва отпадъчен газ, който ще замърсява морската вода, твърдят критиците на проекта. Освен това те допълват, че влиянието на такова устройство върху времето е непредсказуемо.

Преди време специалисти в областта на инженерната геология предлагаха да предпазят Земята от глобалното затопляне с помощта на гигантски огледала, които да отразяват  светлината обратно към космоса. Предвиждаше се те  да бъдат разположени на орбитални спътници. Други изследователи пък предложиха идеята за отглеждането на  слънцелюбиви култури, разпръскване на морска вода  в облаците за създаване  на отразяващ ефект, както и  оцветяване на улиците и покривите на къщите в бяло. Освен това сред  мерките намериха място  разпръскването на железни стърготини в морската вода, борба с перестите облаци и накрая – най-екзотичните мерки -  изсмукване на парниковите газове от въздуха и насочване на топлината към океаните.

Трябва да отбележим, че опасенията от глобално затопляне не са безпочвени.

Неотдавна международната  енергийна агенция съобщи, че значително нараства  концентрацията на  въгледвуокиса във въздуха – причина за  парниковия ефект. Усложнената ситуация с така наречените парникови газове доведе до това, че миналата година бе определена  от експертите от Националното управление на океаничните и атмосферни изследвания на САЩ  като най-гореща за цялата история на  метеонаблюденията.

В началото на юни изследователи от Стандфордския университет  предупредиха, че  в близките десетилетия средните летни температури непрекъснато ще се  повишават заради глобалното затопляне. Климатичните изменения ще засегнат средните ширини – Европа, Китай и Северна Америка. А в тропическите страни на Африка, Азия и  Южна Америка летните температури ще скочат след 20 години.