С 60 000 лева инжектират Спешно отделение

Мисия Варна

12-09-2011, 15:09

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Съветниците надцакаха кмета, той предложи пет пъти по-ниска сума

Решение за отпускане на 60 000 лева до края на годината за заплащане на дежурствата на лекарите в Спешното отделение на МБАЛ "Света Анна", гласуваха общинските съветници от здравната комисия.

Въпреки становището на кмета Кирил Йорданов субсидията да е по 3000 лева месечно или 12 000 лева за оставащите четири месеца, местните парламентаристи завишиха в пъти финансовата инжекция.

Изненадан от решението бе и д-р Веселин Николов - изпълнителен директор на болницата, тъй като той бе поискал по 6000 лева, тоест 24 000 лева до края на годината, с които да покрие разходите от по 100 лева на дежурство за шест лекари в Шокова зала.

Според първичните сметки обаче, ако на всеки лекар, даващ 12-часово дежурство се заплаща по 100 лева, то ще са необходими не 15 000 лева, а 30 000 лева месечно за петте звена в Спешното. Съветниците бяха единодушни, че д-р Николов трябва да търси и други финансови варианти.

Според статистиката през Спешно отделение преминават средно годишно около 65 000 пациенти, а през лятото - по 220 пациенти на денонощие. Стана ясно още, че е голямо текучеството на лекарите, заради ниското заплащане и натовареността. Не се сбъднаха обаче зловещите прогнози от 1 септември в отделението да няма лекари, които да посрещат линейките. Специалисти от други лечебни заведения в момента запушват "дупката" в системата.

"Балонът, наречен "спешна помощ", се спука. Във Варна няма истинска спешна помощ. Ако вземем решение да финансираме само с 6000 лева на месец, което ще покрие разходите за дежурства в шокова зала, то ще се получи конфликт с колегите от останалите четири звена, на които на практика няма да се заплаща, защото дежурят по задължение", коментира председателят на здравната комисия д-р Ивайло Митковски. Той обобщи, че откъдето са се намерили по 3000 лева на месец, каквото беше кметското предложение, от там ще се намерят и по 15 000 лева.

Решението трябва да се гласува на сесия на общинския съвет, която ще се проведе следващата седмица.