Първолаците намаляват, заплатите на учителите са гарантирани

Мисия Варна

12-09-2011, 18:09

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Предстои откриване на център за иновативни технологии в Математическата гимназия

До края на годината няма да има проблеми с изплащането на заплатите в училищата и обслужващите звена, сочат разчетите коментирани по време на срещата на кмета с учителската гилдия.

В 41 от общо 47 общински училища и в пет детски градини ще има външно и вътрешно видеонаблюдение. Предстои откриването на многофункционален корпус в Математическа гимназия "Д-р Петър Берон". Този център за иновативни технологии ще бъде в помощ на цялата образователна система на Варна.

Учителите и учениците ще могат да използват съвременни педагогически практики - дистанционно обучение, видеоконферентни връзки с други центрове за обучение в света. Завършва и строителството на нова сграда на начално училище "Васил Левски", като то ще има 17 класни стаи. В изграждането на двете бази общината инвестира над 5 000 000 лева, отчете заместник кметът по образованието Коста Базитов.

Сухата статистика показва, че миналата учебна година в общинските школа са били общо 29 050 ученици, а сега ще бъдат 28 896. Първокласниците намаляват от 2869 на 2750, но в подготвителните класове ще бъдат 1180, докато миналата учебна година са били само 1009. Община Варна не получава финансиране за 5-годишните деца в подготвителните класове, поради недостига на материална база, която да приеме всички деца от тази възрастова група.

Стана ясно още, че ще бъде изградена и многофункционална зала в Първа езикова гимназия, която ще се използва за концертни и спортни изяви на учениците.

На срещата бе отново обсъдено и предстоящото въвеждане на електронната книга в училищата. Чрез тази система ще се обедини информацията за децата в единно досие, ще се актуализира в реално време и ще се даде възможност за цялостно следене на учениците. Директорите на школата трябва да организират качването на наличната база данни за децата.