„Маската“ на братя Куей спечели Гран при на Световния анимационен фестивал

Мисия Варна

12-09-2011, 18:47

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Христина Маринова

Всичко от Автора

"За нас беше много трудно да изберем най-добрите филми. доволни сме с това, което постигнахме, но винаги решението на журито е компромисно", сподели Йежи Кучия

Голямата награда на Седмия световен анимационен фестивал получи полският късометражен филм "Маска" на братята Куей по едноименната новела на Станислав Лем.

Лауреатите на фестивала обяви Пенчо Кунчев, председател на Световната асоциация на анимационните филми за България, който беше част от международното жури. Той, заедно с Йежи Кучия (Полша), Алексей Алексеев (Русия), Сяосонг (Китай) и Оливие Кот (Франция) е отсял най-добрите филми, между 62 филма от 24 страни.

Освен статуетката Гран При, изработена от проф. Георги Чапкънов, която изобразява човек с калкан, победителят ще получи и 5000 евро, осигурени от Български Морски Флот.

Наградата на община Варна получава филмът "Коремите". Продукцията е френска, но режисьорът е грък - Филипе Граматикопулос.

Победителят ще отнесе и статуетката - дама на носа на кораб, изработена от проф. Христо Харалампиев.

В категорията "Студентски филми" голямата награда взе "Фарът" с режисьор и сценарист Велислава Господинова.

"Зъби, опашка и уши" на руския режисьор Сергей Меринов получи престижната награда за най-добър телевизионен сериал.

Късометражният филм, който бе отличен, е "Тишината под кората на дърветата" на Жона Люри от Франция.

За най-добър детски филм бе обявена лентата на Патрик Дойон от Канада за неговият филм "Неделя".

Журито не присъди награда в раздела за пълнометражни филми. По думите на Йежи Кучия, причината е, че нито един от трите филма - "Небесна песен" (Естония), "Островът на забвението: Харука и магическото огледало" (Япония) и "Метропия" (Швеция), не заслужава престижната награда.

"За пълнометражен филм награда не се връчва, защото не сметнахме, че има филм с достатъчно качество за такава голяма награда", кометира полският режисьор, сценарист и художник на анимационни филми и член на журито Йежи Кучия. По думите му, няма достоен кандидат за толкова престижна награда. Като недостатъци на претендентите, той изтъкна незавършеност и прекалена комерсиалност.

Съпътстващи награди на други организации

Арт колежът по екранни изкуства ще присъди наградата си на студентския филм "Брегово предупреждение", Русия на Александра Шадрена, обяви основателят и директор на Колежа Слав Едрев.

Наградата "Горчивата чаша" на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет "Свети Климент Охридски" получава режисьорът Клод Клутие за авторския си филм "Окопите" - "за "изобретателното ангажиране на киноезика е постигнат мощен хуманитарен протест срещу все новите и нови окопи за милитаристично противопоставяне", обяви режисьорът и сценарист Вълчан Вълчанов.

12-те кинокритици, които присъстваха на фестивала, са избрали от името на Гилдията на критиците "Човешки същества" на Машала Мохамед от Иран за свой фаворит.

Съюзът на българските филмови дейци награди "Изгубеният град Свитеш" (Полша/Канада) на Камил Полак.

Съюзът на българските художници ще връчи картина на стойност 1000 лева тази вечер, но засега не е известен лауреатът.

Още три дипломи за добри постижения в областта на анимацията ще бъдат връчени. "Бах" на режисьора Антон Дяков от Русия получава приза в категорията детски филми. "Дневниците на Липсет" на Теодор Ушев е награденият в категорията късометражни филми, а полският "Д-р Характер" е отличеният при телевизионните филми.

"Много сме довлни, че фестивалът все още съществува. Късометражните филми в състезателната програма бяха с много високо качество. За нас беше много трудно да изберем най-добрите филми. доволни сме с това, което постигнахме, но винаги решението на журито е компромисно. Обсъждахме дълго, спорихме, всеки имаше резлично мнение. Имаше много филми, които бяха достойни за наградите", заяви още Кучия.

Победителите ще си разпределят награден фонд от над 20 000 евро, благодарение на спонсорите, които българската кинолегенда проф. Анри Кулев настоя да споменем.

"Моля ви, това да бъде подчертано, защото без пари, просто не върви в тези трудни времена. Те са сериозен стимул и необходимост за авторите", подчерта проф. Кулев, благодарение на когото този фестивал "възкръсна" след цели 22 години прекъсване.

Освен БМФ, които дават 5000 евро за първенеца на фестивала, “Домейн Бойар” (които бяха и сред основните спонсори на "Любовта е лудост") дават 3000 евро към наградата на град Варна.

2500 евро за най-дбрия студентски филм осигури Нов Български Университет. Телевизия "Фокс лайф" са осигурили още 2500 евро за победителя в категория телевизионни филми, а фирма "Кубина" е осугурила още 2500 евро за най-добрия късометражен филм.

Награждаването на победителите ще бъде тази вечер във ФК, а ние си пожелаваме след седмото и 107-мо издание на Световния фестивал на анимационния филм!