Опозиционни партии скочиха срещу решение на Общинската избирателна комисия

Мисия Варна

13-09-2011, 13:05

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Изборният процес е заплашен и най-вероятно ще има груби фалшификации, алармират от ДСБ

Не по девет, както беше практиката досега, а по седем членове ще има всяка една от общо 391 секционни избирателни комисии във Варна.

Според разчетите ГЕРБ ще имат 1177, Коалиция за България - 604, ДПС - 453, Атака - 302, Синята коалиция - 151, а НДСВ - 54 членове в комисиите. Това стана ясно по време на консултациите за определяне на съставите на секционните избирателни комисии (СИК), на които не присъства кметът Кирил Йорданов.

Намаляването на бройката разгорещи страстите на опозиционните партии.

"Преговори няма и ние няма да подпишем протокола. Свидетели сме на решение на Общинска избирателна комисии под безпрецедентен диктат от страна на управляващата политическа партия. За 22 години винаги на тази маса са се определяли квотите на представителство на партиите в СИК. Винаги сме взимали решение за по девет души представителство. Сега със седем души и малко представителство на политическите сили изборният процес е заплашен и най-вероятно ще има груби фалшификации", заяви по време на срещата Любомир Роев, регионален координатор на ДСБ.

Стана ясно още, че с това решение ОИК лишава опозиционните партии от 365 места. "Ако на Кирил Йорданов му трябва да спечели служебно изборите, то това е начинът", каза още Роев.

От БСП също коментираха, че е било по-добре бройката на членовете да бъде 9, но нямало какво да се коментира, защото не зависело от тях.

Контра на Роев беше изказването на Димитър Карбов от Атака. Той заяви, че представителят на ДСБ в Общинска избирателна комисия не е гласувал "против" в СИК да бъдат по 7 членове.

Роев отвърна, че двамата им представители изобщо не са присъствали на въпросното заседание, защото не са били информирани. "Отидете да видите как работи ОИК, винаги се уведомява избирателно", каза още Роев.