Пречи ли цирк “Балкански” на хората във Възраждане?

Мисия Варна

13-09-2011, 21:17

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ХРИСТИНА МАРИНОВА

Всичко от Автора

Екип на ВарнаУтре.бг отиде във Възраждане да провери.

"Моля за помощ. Пред бл. 67 във Възраждане 3 на една от малкото останали неутъпкани зелени поляни се разполага цирк Балкански. В непосредствена близост има два жилищни блока. Кой им е дал разрешение да се разполагат там и имат ли такова право?"

Този сигнал публикува във ВАРНААЛАРМА Нина днес (13-и септември).

Разбира се, екип на ВарнаУтре.бг отиде във Възраждане да провери.

На поляната между блоковете и шосето ни посрещна Николай Балкански, който заедно с баща си Александър Балкански и брат си - също Александър Балкански, управляват цирка. Николай е технически директор и продуцент.

За наша приятна изненада г-н Балкански беше доста любезен и приветлив и дори ни покани вътре.

По думите му на мястото на досегашната циркова площадка в момента има бараки и затова не са разпънали шапитото там.

"Град като Варна трябва да има циркова площадка, във всеки голям град има места за увеселение. Кметът ви Кирил Йорданов много сърдечно ни прие. От общината ни казаха, да си намерим място, където да не пречим. Те ни предложиха терен, но беше много накривен, а има максимално доспустим ъгъл на земята, ако се превиши, е опасно за публиката. Оглеждахме, обикаляхме, открихме това място, те го одобриха, изпълнихме всички изисквания", разказва Николай.

Все пак от общината са го предупредили, че в района има няколко души, които редовно подават сигнали за нещо, ни каза още г-н Балкански.

По думите му преди да започнат издигането на купола, са почистили - събрали са цели 8 чувала с боклук от поляната - торбички и бутилки, разчистили са камъните. "Елате да видите как ще оставим мястото", призова ни Николай Балкански.

Той ни каза и че нямат конфликт с никого наоколо, никой не се е оплаквал и не им е правил забележки за шума. Дори някои от екипа са се сприятелили с хората в квартала. Работниците спират работата между 14 и 16 ч всеки следобед, а вечерното шоу приключва 10 минути преди 22 часа.

Куполът изолира звука, така че навън не излиза по-висок звук от допустимите 65 децибела, увери ни още Николай Балкански.

Касата е обърната така, че да не пречи на главния път, пътечката през поляната също е освободена, за да могат да минават хората, а всичко е разположено на повече от 50 метра от жилищните блокове.

Отидохме до близкия блок, да попитаме какво смятат "съседите" на "Балкански". Първо срещнахме възрастна жена, която каза, че не й пречи с нищо. След това - мъж на средна възраст, който също ни каза, че не му пречи и не е шумно. Пред блока играеха деца. Майките им също ни увериха, че нямат нищо против и с нищо не им пречи, дори искат да заведат децата си на шоуто. Попитахме и две деца, които се оказа, че вече са и купили билети. И на тях не им е направило впечатление да е шумно.

Надникнахме и в цирка...

Николай Балкански ни пусна да разгледаме вътре преди всички. Сцената още не беше готова, но работниците усърдно се стягаха за утрешното първо шоу. "Утре вечер в 17 часа всички трябва да са облечени и готови", каза Николай.

Лъвовете бяха в големи широки клетки на открито, както е по европейските стандарти, само за шоуто влизат вътре. Определено бяха на по-широко от повечето животни във варненския зоопарк.

Видяхме и най-голямата им атракция - бели лъвове, които идват чак от Лас Вегас и разбират само английски, защото дресьорът им е американец.

Има артисти от Молдова, Русия, Румъния и т.н. "Част от програмата обаче задължително трябва да е българска, това е правило на баща ни", каза Николай Балкански.

Циркът разполага с половин мегаватов агрегат, собствена баня и тоалетна. Започнали са лятното си турне с 15 тона месо, което се съхранява на -20 градуса. Лъвовете се хранят с качествено месо, три пъти на ден.

"Варна е един от градовете, любители на цирка. Днес отворихме касите, постоянно се купуват билети", увери ни Николай. Иначе и тях ги е ударила кризата. Доскоро са имали над сто работници, сега са сведени до 50-60 души. Съкратили са хора, откъдето могат - намалили са шофьорите, сега тримата Балкански са шофьори. Не могат да намалят ел. техниците, но са намалили работниците от 24 на 6 и на място наемат помагачи. "Ние сме пряко обвързани с портфейла на българина. Когато хората нямат пари, се лишават първо от удоволствията", каза Николай Балкански.

Балкански ни разказа, че циркът е основан (повторно) преди 11 години. Иначе неговата фамилия е основала цирк още през 1820 година, но след 9-и септември са го одържавили. 3 години са били в Израел, след това още 2 в Турция, често са на различни места в Европа, доста пътуват.

Циркът ще остане във Варна до края на месеца.