Как благодарение на един германец още 8 деца тръгват на училище

Мисия Варна

14-09-2011, 01:36

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Христина Маринова

Всичко от Автора

Днес един германец - г-н Франк Абас успя да се пребори с институциите, за да запише няколко деца от ромски произход на училище - нещо, което не просто е конституционно право, а се задължава със закон

Днес един германец - г-н Франк Абас успя да се пребори с институциите, за да запише няколко деца от ромски произход на училище - нещо, което не просто е конституционно право, а се задължава със закона за народната просвета

Закон за народната просвета, Чл. 4. (1) Гражданите имат право на образование. Те могат да повишават непрекъснато своето образование и квалификация.
(2) Не се допускат ограничения или привилегии, основани на раса, народност, пол, етнически и социален произход, вероизповедание и обществено положение.

Закон за народната просвета, Чл. 7. (1) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително

Закон за народната просвета, Чл. 9. (1) Всеки гражданин осъществява правото си на образование в избрано от него училище и вид обучение съобразно личните си предпочитания и възможности.

39-годишният германец Франк Абас от 7 години живее в центъра на ромската част на Владиславово - "махалата", както я нарича той. Преди да дойде в България е работил с роми емигранти от България и Косово.

Неправителствената организация, с която работи Франк Абас, е "Паисий Хилендарски" - клон на международната Light in the darkness (Светлина в Мрака, СВМ). Тя работи в помощ на деца и младежи, с ромски произход, инвалиди и "всеки, който има нужда от помощ". За последните две години г-н Абас, с помощта на 30 доброволци, е успял да запише около 90 ромски деца на училище. Тази година обаче, се е заканил да запише всички деца от Владиславово на школо.

Вторник следобед, 13 септември. Франк Абас, заедно с 10-тина деца на възраст от 6 до 14 и 5-6 майки, пристига в I Основно училище "Алеко Константинов" във Владиславово. Негови помощници са Щефан Шмидт-Маркс и архитект Калина Павлова.

Носят със себе си заявленията на 11 родители, които искат да запишат децата си в първи клас. 8 от децата са на различна възраст - от 7 до 12. 3 от молбите са за 6-годишни деца, които искат да посещават подготвителния клас.

Още на входа охраната не допуска всички да се качат при директора на училището, иска лични данни, което отнема известно време. Докато чакаме, разговарям с една от майките. Тя е на 25 и има 7-годишен син, когото иска да запише. Той е единственото й дете. "Иска да учи, всяко дете иска да учи", казва ми тя. Казва ми, че е козметичка, а съпругът й е безработен. Питам я, как ще се справят, ще имат ли пари за образованието на сина си. Казва ми, че знае, че за всеки първокласник, се отпускат по 150 лева, освен това учебниците са безплатни. Знае и че ще й спрат 30-те лева социални помощи, ако не го запише.

В този момент ни викат горе, охраната се е съгласила да пусне да се качат трима души. Нашият екип влиза, заедно с г-н Абас и арх. Павлова.

Директорката Ирина Петрова се опитва да ни изгони, фоторепортерката на ВарнаУтре.бг не беше допусната в кабинета й.

Ръководителката на 1 ОУ отказва да приеме 11-те заявления.

"Нямаме право да приемем тези деца, паралелките ни са запълнени. Ако ги приемем, това означава нова паралелка, а след 2 дни започва учебната година", обяснява ни помощник-директорката Галина Петрова. Тя ни обяснява, че крайният срок за подаване на документите е бил през юни. След това са минали класиранията и са се попълнили празните бройки.

Тази година в училището ще влязат 68 първокласници, разпределени в две паралелки по 23 деца и една с 22. По думите на г-жа Петрова, няма как директорът самоволно да увеличава допустимата бройка от 22-23 деца в един клас, нито да създава нови паралелки в последния момент. Това може да стане, чрез инспектората, или дори министерството.

"Говорихме с хората в инспектората, те ни обясниха, че за да позволят това, трябва молбите да са налице", настоя арх. Павлова.

Франк Абас отказва да напусне, докато не се запишат децата - нещо, което не просто е тяхно законно право, а според закона е задължително.

Директорката - г-жа Петрова излиза от кабинета, за да говори по телефона с инспектората.

Междувременно разговорът с пом.-директорката продължава. Оказва се, че тя в последните 19 години е работила, като експерт в инспектората по образование. По думите й, наскоро се е опитала да направи справка в ЕСГРАОН, колко деца трябва да тръгнат на училище тази година. Тя също изрази възмущение, че дете, родено през 1999-та година, т.е. е на 12, никога не посещавало учебно заведение. "Няма статистика. Как е възможно години наред, да не се знае това дете къде е? Защо не е ходило на училище? Как не са разбрали досега", коментира г-жа Галина Петрова.

Тя обясни, че има много неуредици. Всяка година базата данни на децата, записани на училище, се сверява с базата данни на всички деца, които са навършили 7 години и така се вижда разликата. Ъоест - децата, които би трябвало да ходят на училище, но не ходят. "Би трябвало тази разлика да се види, как може толкова големи деца да не са записани на училище", коментира тя.

Директорката се връща, чака отговор от инспектората.

"По закон, в България всички деца трябва да учат", настоява Франк Абас.

И ръководителката на училището е съгласна, че тези деца трябва да учат, но по думите й, няма как всички да бъдат записани в нейното училище. Вече има по 6 деца с ромски произход във всяка от трите паралелки в първолаци.

"Дори да ми позволят да приема тези деца, не трябва да бъдат всички заедно. От опит знаем, че няма да има социализация за тях, ако са повече. Самите родители на децата от ромски произход се оплакват, че са прекалено много, защото така децата им сами се изолират и не се интегрират". Тя настоя, че няма нищо против да приема деца от етноса в нейното училище, но ако са съсредоточени само тук, това ще е вредно за самите деца. По думите й, в съседните училища - "Яворов", "Стоян Михайловски" и "Патриарх Евтимий", почти няма ромски деца, а са концентрирани тук.

"От личния си опит съдя, че когато са 5-6 в клас усвояват материала и се интегрират. Ако са повече, е невъзможно, стават мнозинство и следват стария модел на поведение", каза тя,

"По този начин вие пречите на интеграцията, вместо да я подпомагате", допълни я г-жа Галина Петрова.

Миналата година тук е имало цял ромски клас от 25 деца, но обучението е било трудно. Нито е имало интеграция, нито децата са успявали да напредват в материала, защото е съществувала и езикова бариера с учителите. Помощ тогава са оказали от Фондация "Владиславово". В центъра за социална подкрепа, децата са се занимавали след училище. По думите на ръководството на училището, те работят много добре с Фондацията. "Имаме контакти с тях, помагат ни, издирват децата. Те имат и психолог и учител", заяви директорката.

В крайна сметка, акцията имаше успех. Директорката склони, след разговор с инспектората, в Първо ОУ да бъдат приети 3 от децата, с чиито заявления пристигна Франк Абас. Останалите 5, навършили 7 години, ще бъдат приети в "ОУ „Св. Патриарх Евтимий", което също е в квартала.

"Можем да приемем три деца, училището не е като ластик да се разтяга. За децата, които сега са на 6, трябва да дойдете догодина през април. Аз не мога да се съглася, че родителите на едните знаят какви са сроковете, а на другите не", каза още директорката Ирина Петрова.

"Да, но как да запишат децата си, като са посрещнати с агресия на самия вход на училището? Родителите дори не са допуснати до институцията", коментира арх. Павлова.

"Днес е 13 септември, учебната година започва, не може така да се извиват ръцете в последния момент", допълни пом.-директорката.

В крайна сметка, новините са наистина добри. Без тази акция, още 12 деца от етноса щяха да останат без образование.

Все пак, директорката е скептична. Много често родителите записват децата си, за да вземат помощите и след това, те спират да ходят. От друга страна, децата, които са по-големи и сега ще бъдат в първи клас, ще идват, докогато искат. Много често те губят стимул, а родителите не го смятат за важно и не ги връщат към училище.

С това, арх. Павлова не се съгласи. По думите й, много от родителите искат децата им да учат, тъй като самите те дори не могат да пишат. "Не можеха да прочетат какво подписват, когато попълвахме заявленията, с очите си го видях", коментира тя.

Фондацията на Абас пък, всеки ден откарва децата до школото им и следи отблизо развитието им. От друга страна и той призна, че не винаги е лесно. Наскоро родителите на едно момиче да отказали да я пратят на училище, а вместо това са я продали да друго семейство.

По думите на г-н Абас, за по-големите деца, някои от които да дори на по 15-16 с инспектората са се разбрали да посещават вечерно училище. Някои от децата са ходили до 1-2-3 клас, но са прекъснали.

"Това няма как да се случи. На вечерно училище се ходи след завършен 8-и клас", коментира пом.-директорката, която сщо призна, че не знае какво е решението за порасналите деца, които нямат образование.

Все пак, ако детето има 16, може само да се явява на изпити, без да посещава училище, което също е донякъде вариант.

Акцията на германеца, който настоява да бъдат спазени законите на България, продължава!

Очаквайте репортаж от Владиславово.

Досега той успя да запише 83 деца. Браво, Франк!