КАТ: Родители, научете децата си да се пазят!

Мисия Варна

14-09-2011, 13:03

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Още от днес включете фаровете на автомобилите в знак на това, че ни пука за безопасността и живота на децата.

По-добре да научим децата си сами да се пазят по пътя до училище, а не да разчитат, че някой друг е длъжен да ги пази.

Това съветват от КАТ по повод първия учебен ден.

Още от днес включете фаровете на автомобилите в знак на това, че ни пука за безопасността и живота на децата.

Утре всички униформени служители на варненската полиция ще следят за реда и движението около училищата. Специално за служителите на КАТ присъствието им в районите на школата ще продължи за един по-дълъг период, под формата на почасови дежурства, съобщи главен комисар Валери Борисов, началник на КАТ-Варна.

Според главен комисар Борисов на миналия 15 септември много от водачите не са се съобразили с призива на КАТ да включат фаровете и през деня. Училищата не са място за демонстрация на възможностите на автомобилите, посочи шефът на варненските пътни полицаи.

КАТ провеждат сериозна подготовка за 15 септември. Актуализират се всички пешеходни пътеки около училищата, пътни знаци, маркировки, обезопасителни мантинели.

КАТ молят за съдействие както медиите, така и гражданите да сигнализират за остаряла или липсваща маркировка около училищата, детските градини и парковете. Можете да направите това на дежурните телефони на КАТ - 50 25 50 и Община Варна, както и във ВАРНААЛАРМА, разбира се.

Черната статистиката на инцидентите от началото на годината на територията на Варна е 20 загинали, 8 от които са се случили в самия град.

Основната причина, довела до смъртта на хората, е отнемането на предимството на пешеходеца.

През изминалата лятна ваканция по пътищата в областта няма регистриран нито един трагичен случай с дете, отчетоха от КАТ. 40 са децата, ранени при пътни инциденти. 17 от пострадалите деца са били пешеходци, 14 са се возили в автомобил, а 9 са управлявали мотопед или велосипед, посочи главен инспектор Драгомир Ганчев, началник група „Пътен контрол".