Ленти с ефект на „котешки очи“ за всеки първолак

Мисия Варна

14-09-2011, 16:23

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

През тъмната част на денонощието лентите имат ефекта на „котешки очи” и ще привличат вниманието на водачите на МПС.

Съвместна работа по проекти с цел разкриване на кабинети по пътна безопасност предлагат на варненските училища от асоциацията на пострадали при катастрофи.

Идеята лансира националният координатор и представител за Варна Христо Димитров. За 15 септември организацията, подпомогната от кмета на район "Владислав Варненчик" Добромир Джиков, подарява на всеки първолак в града по една светлоотражателна лента. Това са помощни средства, подходящи за пешеходци и велосипедисти.

През тъмната част на денонощието лентите имат ефекта на „котешки очи” и ще привличат вниманието на водачите на МПС.

"За родителите и за всяко училище сме подготвили документални филми, брошури, листовки. Надяваме се по този начин да предотвратим евентуални катастрофи и да спасим живота на нашите деца", заяви Димитров.

Асоциацията работи съвместно и с район "Владислав Варненчик" по инициативата за набиране на средства за монтиране на модулни учебни площадки за възпитание и обучение по безопасност на движението.

Утре в двора на ОУ „Стоян Михайловски“ и СОУ „Пейо Яворов“ ще бъдат открити такива площадки. Те имат стационарни, подвижни пътни знаци и съответната маркировка.

Директорът на СОУ "Гео Милев" Димитър Митев алармира, че до училището на бул. Република в непосредстена близост до автобусната спирка, където слизат децата, не е маркирана пешеходната пътека. Кръстовището до учебното заведение също е доста конфликтно, но сигналите от страна на ръководството, да се монтират "легнали полицаи", засега са без резултат, защото се касае за булевард.

"За да запазим живота на децата си заслужава да нарушим закона", обобщи Митев.

От КАТ малко по-рано днес пък призоваха гражданите да сигнализират за остаряла или липсваща маркировка около училищата на дежурня телефон на КАТ: 052/ 50 25 50