33 тежки катастрофи с деца през ваканцията

Мисия Варна

15-09-2011, 13:40

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

През лятната ваканция са регистрирани 33 тежки катастрофи с участието на деца до 17 годишна възраст, отчитат от полицията във Варна.

434 пътнотранспортни произшествия с 20 загинали и 512 ранени са регистрирани от началото на 2011 г. до момента в град Варна и региона.

В сравнение със същия период на 2010 г. (до 8 септемри), броят на тежките ПТП е със 118 по-голям, а броят на загиналите с 24 по-малък. Цифрата на ранените в катастрофи нараства със 137. Все пак, най-важният показател, а имено броят на загиналите, регистрира значително намаление с приблизително 55%.

През лятната ваканция са регистрирани 33 тежки катастрофи с участието на деца до 17 годишна възраст, отчитат от полицията. 17 са били пешеходци в момента на инцидента, 14 - пътници в автомобил и 9 мотопедисти и велосипедисти.

За разлика от лятната ваканция на 2010 г., през настоящата година няма загинали деца, но са ранени 40.

Анализът на посочените данни показва, че причините се дължат, както на нарушения от страна на водачите на МПС, така и на липсата на изградени навици за безопасно придвижване от страна на самите деца. Четири са основните моменти от всекидневието на децата, когато е застрашено тяхното движение: в играта на пътя; на път до училище и обратно; при езда на велосипед, каране на кънки, скейтборд и др.; използване на МПС за обществен превоз.

Водачите не трябва да се доверяват дори на поведението, когато детето в момента не играе, а стои спокойно на тротоара. В миг без видими причини то може да хукне на пътя, ако го извика другарче да тича след него, предупреждават от КАТ.

Анализът показва, че всяко трето от загиналите деца е излязло внезапно на пътя (между паркирали, спрели или движещи се МПС).

Децата са опасност в движението, когато са с летни кънки,колички, ролери, скейтбордове и др.

За децата няма безопасен път от дома до училище и обратно, ако родителите не са се намесили в определянето на маршрута им.

Статистиката показва, че през делничните дни нещастните случаи са повече от тези през почивните дни. Данните показват, че сутрин от 7-8 часа децата бързат за училище, за да не закъснеят, а на обяд е завършил учебния ден за първа смяна, децата са били неподвижни на чина, излизат от училище и това ги подтиква към безразборно тичане и гонене. Вечер те използват и последните минути за игра и лудории.

Децата-велосипедисти също са потенциална опасност за ПТП. Те се опитват да демонстрират на пътя майсторска езда, без ръце, да се возят по двама. Всичко това е пречка за нормалното им движение и ги поставя под угрозата на МПС.

С цел намаляване до минимум ПТП с участието на деца и постигане на целите на традиционната “Акция на Полицията:”Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”,

Сектор “Пътна полиция” при ОД на МВР-Варна апелира към родители, учители и водачи на МПС за:

Системна възпитателна работа с децата и учениците за изграждане на умения и навици за безопасно движение. Обръщаме се към родители, възпитатели, учители (особено към класните ръководители) да отделят време и място, когато да припомнят най-важните изисквания от правилата за движение, касаещи децата- пешеходци, велосипедисти и мотоциклетисти.

Водачите на МПС да спазват стриктно правилата за движение и проявяват особена предпазливост,когато на пътя или в близост до него има деца.

Нека продължим традицията, на 15 септември всички водачи на МПС да се движат и през деня с включени фарове на къси светлини, като призив за опазване на децата на пътя.

Убедени сме, че съвместните ни усилия ще имат ползотворен резултат и ще спомогнат за подобряване на обстановката по безопасност на движението, апелират от полицията