У като Училище

Мисия Варна

15-09-2011, 15:11

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

А – Азбука, Б – Бъгария, В – Васил Левски

А – Азбука
Б – Бъгария
В – Васил Левски
Г – Гоце Делчев
Д – Джон Атанасов
Е – Единство
Ж – Жив е той
З – Знаме
И – Илинден
Й – Йордан Йовков
К – Кан Крум
Л – Любен Каравелов
М – Македония
Н – Народни будители
О – Оборище
П – Паисий Хилендарски
Р – Роден дом
С – Симеон Велики
Т – Траки
У – Училище
Ф – Филип Тотю
Х – Християнство
Ц – Царевец
Ч – Читалище
Ш – Шипка
Щ – Щастливеца
Ъ – кЪща, цЪрква
Ю – Юнак
Я – Яворов

Ето така изглежда българската азбука според родолюбците от Коалиция „Варна утре“, които днес за 4 часа раздадоха 1500 Патриотични буквара на варненските деца. Минути след като изпрати сина си Тодор за първия му учебен ден кметът на „Варна утре“ Костадин Костадинов застана на площада пред градинката „Севастопол“ в очакване на будни българчета. И те не закъсняха.

„Много е хубав Букварът, красиво илюстриран, с много информация. Наистина с най-нужното за едно българско дете. И няма нищо за лисичка, спечелила конкурс за Мис, или друга простотия от учебниците, които децата получават в училище“, обясни пред ВарнаУтре.бг Миглена Стефанова, която взе от Костадин Костадинов буквар за 8-годишния си син.

На всяка страница от буквара има подходящ стих („Родна реч“ на А-Азбука, молитвата „Отче наш“ на Х-Християнство, „Хубава си моя, горо“ на Л-Любен Каравелов“), много снимки и полезна информация.

„Трябва да върнем патриотичното образование в българските училища. Защо децата вече не учат Родинознание?“, заяви Костадин Костадинов.

Сутринта той се засече в училището на сина си – „Стоян Михайловски“ в Кайсиева градина, с районния кмет Добромир Джиков, който поднесе на първокласниците  книжка с приказки, „която да ги вдъхнови за предстоящото пътешествие в света на просветата“. По традиция книжки получават всички деца от І клас в района, които тази година са около 350.

Друга книжка – с послание от кмета на Варна Кирил Йорданов, пък чакаше хлапетата в класните стаи.

Днес в две училища в район "Владислав Варненчик" бяха открити модулни учебни площадки, на които децата ще усвояват правилата за безопасност на пътя - как да пресичат, какво означават знаците и как трябва да се пазят от автомобилите. Средствата са осигурени от районното кметство и Обществения фонд за гражданите на Варна. Пак в полза на сигурността на учениците бяха раздадени светлоотразителни ленти.

Новата  учебна година  в училище СОУ „Свети Климент Охридски“ във Варна бе открита с новината за полезна придобивка за първокласниците – шкафчета, в които да оставят тежките учебници и да не разнасят тежки раници всеки ден.     

Дарението  направи кандидатът за кмет на Варна от „Синята коалиция“ - Николай Недков. Родителите на първокласниците посрещнаха новината с радост и благодариха на Недков, че се е погрижил за един от сериозните проблеми на малчуганите – тежките чанти.