„Урбулешка трагедия” открива 91-вия сезон на Драматичния театър

Мисия Варна

16-09-2011, 19:25

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Христина Маринова

Всичко от Автора

"За нас е голяма радост да открием новия - 91-ви сезон на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" с премиерата на „Урбулешка трагедия". Постановката се радва на огромен успех в Сърбия. Тя е играна 148 пъти в театър "Звездана" в Белград, където е създадена и е гледана от 63 хиляди души, каза Даниела Димова

Последната постановка, по която работи режисьорът Димитър Стоянов - „Урбулешка трагедия", по текст на Душан Ковачевич, открива новия сезон на Драматичен театър "Стоян Бъчваров".

"Премиерата е утре - 17-и септември, когато се навършват точно три месеца от смъртта на Димитър Стоянов, така че може да наречем постановката In Memoriam", каза днес актьорът Пламен Георгиев, който влиза в ролята на "Милан" в „Урбулешка трагедия".

По думите на актьора, Димитър Стоянов често е споделял с екипа на постановката, че иска да си отиде на сцената. "За добро, или лошо, това се случи часове, след генералната репетиция, от която той остана доволен", каза още Пламен Георгиев.

За 10 години работа с варненския театър Димитър Стоянов е поставил 7 постановки с огромен успех, сред които "Рибарски свади" от Карло Голдони, "Доктор" от Бранислав Нушич, "Човекоядката" от Иван Радоев, „Страсти под брястовете" на Нобеловия лауреат за литература Юджийн О`Нийл и др.

Сценографията и костюмите на „Урбулешка трагедия" са дело на Тодор Игнатов, музикалното оформление - на Десислава Стоянова, фотография Симеон Лютаков.

Участват Пламен Георгиев, Веселина Михалкова, Валентин Митев, Петя Петкова, Стоян Радев, Мария Гинкова, Мариела Станчева, Свилен Стоянов, Антонио Угрински.

"Това е трагикомедия. Зрителят няма да види никакви измишльотини, никакви философски пречупвания на живота.  Това е част от живота на балканците. Всеки може да открие по нещо от себе си. Димитър Стоянов не искаше да направи чиста комедия, а всеки от нас да пророни поне една сълза", сподели Пламен Георгиев.

"Радваме се, че ще представим заглавие с различен поглед и търсения. Димитър Стоянов винаги е правил различни постановки. Той беше всеотдаен към театъра до последния си дъх. Като варненец много обичаше Варна. Той вярваше, че зрителят е дошъл в театъра и да се посмее и да поплаче. Димитър Стоянов искаше и ние сме коректни към публиката", каза актьорът Свилен Стоянов, който ще се превъплати в "Докторът". "Душан Ковачевич е невероятен драматург, без да бъде многословен", коментира още той.

"За нас е голяма радост да открием новия - 91-ви сезон на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" с премиерата на „Урбулешка трагедия". Постановката се радва на огромен успех в Сърбия. Тя е играна 148 пъти в театър "Звездана" в Белград и е гледана от 63 хиляди души. Не казвам, че и тук ще го гледат толкова, но защо не", каза директорт на Театрално - музикалния продуцентски център Даниела Димова.

"До края на 2012-а година ще зарадваме варненци с още две премиери", каза още Димова. "В края на октомври ще бъде премиерата на Шекспировата "Ричард III" с режисьор Пламен Марков. В началото на декември сме подготвили нещо за по-младежка аудитория. Възстановяваме дългогодишната традиция на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и отново ще имаме Коледен спектакъл. За него ще обявим конкурс за драматургия и текст", издаде още Даниела Димова.

Тя представи и най-новото попълнение на трупата на театъра - младата актриса - варненката Мариела Станчева. Тя току-що е заършила Актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ в класа на проф. Красимир Спасов. В „Урбулешка трагедия" ще видим Мариела в ролята на 13-годишната Невена.

"Мариела е много талантлива, има отличани атестации от предподавателите си. Както знаете, трупата на Варненският театър има изключително високи критерии. Варна е много висока летва и не може да бъде лесно достъпна. Винаги се стремим да вземаме най-добрите актьори. Мариела получи предложение за договор след като премина изпита - участие в две пиеси", каза още Димова. Тя сподели и че до края на сезона още поне един, а може би двама актьори - мъже, ще попълнят трупата на театъра. В момента в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" играят 23-ма актьори.

За миналия сезон театърът е имал 7 премиери, следващият вероятно ще има също толкова.

"Сериозни успехи се постигат с млад и хубав екип", заяви още Даниела Димова. Пропомняме ви, че за първото 6-месечие на 2011 г. с 50 % повече зрители са посетили постановките на театъра, в сравнение със същия период на 2010-а. До юни тази година 12 хиляди зрители са влезли във Варненския тетър.

През октомври за първи път Драматичният театър ще размени гастроли с Бургаския театър. "Ще направя всичко възможно да имаме и гастроли в чужбина. В театъра е по-сложно, отколкото в операта, защото музиката е на международен език, но тази година ще направя всичко по силите си, за да имаме театрални гастроли и в Европа", обеща още Димова.