Съдебните медици чакат хонорарите си до петък

Мисия Варна

19-09-2011, 12:21

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Не съм оптимист. Искаме системно плащане, а не само преди избори и по празници, заяви Вилям Доков, съдебен лекар.

Финансовата завеса над варненските съдебни медици и експерти до дни може да се вдигне.

Оптимистичната прогноза е, че сагата с неизплащането на хонорарите им ще приключи най-късно в петък, ако МВР изпълни обещаното. Това коментира днес пред медиите Вилям Доков, съдебен лекар. Ако се плати всичко дължимо, се касае за сума над 100 000 лева.

"Не съм оптимист. Въпреки обещанията от май до сега няма превод. Не искаме да ни се плаща само преди избори и по празниците, а системно. Не желаем да спираме работа", каза още медикът.

Колегите му заявиха, че е необходима и промяна в наредбите, касаещи съдебните експертизи, относно точно визиране на обектите и плащането. На 30 септември и 1 октомври предстои среща в Плевен, на която, освен проект за стандарт в съдебната медицина, ще се обсъжда и темата за евентуални стачни действия, ако до тогава няма пари за всички експерти. Сред тях са и съдебните психиатри.

"В момента болниците ни плащат заплатите, а от нас не получават нищо освен усмивки. При извършване на експертиза ни се полагат по 5 лева хонорар на час, но не се изплащат. Дори и до края на седмицата МВР да ни се издължи, ако в бюджета за 2012 година няма целево финансиране за съдебната медицина, нещата пак ще си останат същите", бяха думите на д-р Доков.

В България има общо 74 съдебни лекари, от които 14 са активни пенсионери. Заради смешната сума от 5 лева на час, която става още по-малка като се обложи с данъци, повечето от тях се налага да надписват часове, признават експертите.