Скандална анонимка шашна ръководството на Медицинския университет, отричат за корупция

Мисия Варна

19-09-2011, 17:40

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Авторът на неграмотното писмо твърди, че е турски студент, пуснато е ден преди  поправителен изпит

Медицинският университет отговори на скандалното писмо, с което шест преподаватели от факултета по дентална медицина се замесват в корупционна схема - пари срещу изпит.

Ректорът на университета проф. д-р Анелия Клисарова съобщи, че всевъзможните проверки не са открили нито едно доказателство за корупция от началото на годината до сега.

Неграмотната анонимката, чиито автор твърди, че е турски студент по стоматология, е пусната на електронните пощи на част от ръководството на 30 август, ден преди изпит по детска дентална медицина и началото на поправителната сесия.

"Ще видим колко хора ще бъдат скъсани и тогава ще дадем доказателства. Ако някой от турските студенти, дори само един не вземе изпитите и не минем следващия курс, ще разпространим цялата информация", пише в писмото, в което преобладават правописните и стилистични грешки, както и заместването на букви със съответни цифри.

Присъстващите на срещата с медиите турски студенти коментираха, че писмото със сигурност е писано на турска клавиатура. "Тук се чувстваме добре и сме като едно семейство. А на изпитите не се явяваме сами. Теглим си билети и започваме да говорим. Абсурд е да има дискриминация", коментира Мехмет Али, който е пети курс.

Ректорът на дълго и нашироко обясни, че анонимката изглежда като заплаха за реномето на университета, но в никакъв случай не може да се говори, че има по-специално отношение към чуждестранните студенти. Това доказва и изнесената статистика, според която прекъсналите поради слаб успех турци специалност "Дентална медицина" са 34, а българските 8. В специалност "Медицина" съотношението е 45 на 48 за турските.

Българските студенти от специалност "Дентална медицина" с неположени изпити са 40, а турските са 21.

"В първи и втори курс на чуждестранните студенти им е по-трудно, защото учат на друг език. Най-много прекъсват студентите първи, втори и трети курс. Държим на качеството и ако има неположени изпити не може да се мине в следващ курс. За това и са оплакванията", обобщи проф. Клисарова.