Кой ще управлява МОЛската столица?

Мисия Варна

20-09-2011, 10:57

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

По сценарий, стана ясно, че акцентът на предизборното предаване на „Тази сутрин“, посветено на Варна, трябваше да бъдат трима от кандидатите:  Кирил Йорданов, Веселин Марешки, Борислав Гуцанов.

Цирк, говорилня... наречето го както искате, но досега подобен дебат не бяха виждали варненските зрители.

Вместо скучното изтъпанване на кандидати, които се надвикват с обвинения и празни обещания, този път на зрителите беше представено старателно подготвено шоу. Безпристрастно или не – всеки ще реши сам за себе си.

Първо няколко странни неща по организацията: най-гледаният дебат – този по БТВ, тази година се случи рано-рано, буквално дни след като станаха ясни всички основни играчи. Все още няма обаче каквито и да било социологически изследвания, които можеха да ориентират организаторите при определянето на фаворитите. Може би това беше причината на екрана да изгрее цяла дузина кандидати. Странно, че единствено претендентът на „Нова Европа“ Мартин Стоянов не застана пред камерите на площада пред театъра. Затова пък зрителите можеха да чуят предизборната платформа на магарето-кандидат за кмет.

По сценарий, стана ясно, че акцентът на предизборното предаване на „Тази сутрин“, посветено на Варна, трябваше да бъдат трима от кандидатите: Кирил Йорданов, Веселин Марешки, Борислав Гуцанов. Доста успешно успяха да се вклинят кандидатът на коалиция „Варна Утре“ Костадин Костадинов и Николай Недков от Синята коалиция. На практика те бяха единствените, които намериха начин да водят дебат – да репликират конкурентите си, да им задават въпроси, че и да получат някои отговори.

Нетипично за него, кметът беше вкаран в позицията да обяснява и отговаря. На няколко пъти стана ясно, че той не беше очаквал такава атака от страна на водещия и сякаш загуби самообладание, когато на въпрос защо синът му учи в Швейцария и колко струва това, отговори: „Ето заради случващото се наоколо изпратих сина ми да учи навън, той не е длъжник и не може да става жертва...“. 

„Не съм толкова богат, за да купувам евтини неща“, пък беше коментарът на кмета за това колко струва служебният му автомобил. Той се опита да обясни трансформацията си от кандидат на БСП в такъв на ГЕРБ с факта, че през годините бил подкрепян от десетки партии и НПО-та, някои от които – десни.

Другият „атакуван“ с предварително заснети репортажи беше Веселин Марешки. Той обаче беше доста по-спокоен в обясненията си. Дали случайно или нарочно, но БТВ представи образа на един бизнесмен, който с труд е спечелил богатството си. Някак увисна във въздуха и иронията, която трябваше да внуши разследването за записването на симпатизанти по аптеките от веригата „Марешки“. Материалът ясно показа, че е нелепо да се записват хора уж, за да бъдат с предимство, когато имат нужда от помощ от бъдещия кмет Марешки. Но след обяснението на аптекаря, че събира имената и телефоните на хората, за да знае колко го подкрепят, фактът, че това е поредният предизборен трик по ръба на закона някак увисна във въздуха.  Междувременно човек от агитката на Марешки обвини водещия, че е взел пари за атаката срещу аптекаря и съответно беше поканен да доказва твърденията си в съда, както това стана ден по-рано в Бургас. Въпреки успешното като цяло представяне на Марешки (няма лоша реклама все пак), той успя да остави впечатлението, че не е опонент, а напротив - ортак на Кирил Йорданов.

Логично атака срещу бившия си началник поде Димо Стоев (ОБТ-ГЕРБ-понястоящем РЗС). Той повтори тезата си, че Варна е пред фалит и тръгна да сравнява цифри от бюджета преди и сега. Прекъснат беше обаче от Костадин Костадинов от коалиция „Варна Утре“, който ребром попита бившия топ финансист на града: По ваше време нямаше ли корупция в община Варна, г-н Стоев? Нямаше, гласеше отговорът, който предизвика бурен смях на площада.

„Варна вече не е морска, а МОЛска столица. А моловете не произвеждат“, разви тезата си Костадинов. „Варненци са бедни, заплатата в града е под средната за страната“, заяви пък Николай Недков. Той успя да ядоса кмета с твърдението, че в града няма инвестиции. Ядоса го дотолкова, че Кирил Йорданов изневери на типичното си поведение на „човек над тези неща“ и контраатакува с въпрос за приватизацията на Златни пясъци. „Аз извърших приватизацията на курорта и тя беше успешна за него, но вие го застроихте като раздавахте безразборно  разрешителни за нови хотели и бараки“, контрира Недков. Оговорът на кмета, че той издал заповед за забрана на строителството на Златни пясъци и в Морската, потъна в скандиранията на тълпата.

Кметът опита да защити и тезата си за това, че дългът е 61, а не 100 млн. лева, че високият рейтинг на общината е реален, че 4 години подред 1.5 млн. българи са гласували за „Варна – най-добър град за живеене“. В наложения от БТВ формат обаче доказването на тези се оказа невъзможно и кандидатите имаха съвсем малко време за изява. Някои успяха да се обадят само по веднъж. Гуцанов и Антон Луков говориха за отложения проект за преместване на пристанището, Добромир Джиков започна, но не успя да развие тезата си за конфликта с Кирил Йорданов, въпреки който успешно е управлявал във „Владиславово“. „Моето дете няма да ходи никъде и ще учи и живее тук“, успя обаче да обещае той. Кандидатката на Зелените арх. Калина Павлова подхвана най-силната си тема: Общият устройствен план – тема тежка и сложна за подобен дебат. Кметът пък контрира, че до 20 дни (ах, какво съвпадение, тъкмо преди изборите) дългоочакваният, отлаган 20 и работен 8 години ОУП ще мине одобрението на Националния експертен съвет, свикан от МРРБ.

Почти незабелязано остана участието на НДСВ - Йордан Андреев,  и на Светлозар  Николов от Обединение „Достойна България“.