„Ескиз в лилаво”: смело гмуркане в дълбоките води на женската природа

Мисия Варна

20-09-2011, 11:18

Снимка:

СИДЕЯ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Ескиз в лилаво е своеобразно слизане - гмуркане до дъната в човешката памет, до мъртвата точка на спомена; дръзновено изправяне пред морските течения в човешкия живот.

Сред заглавията на новия театрален сезон в морската столица е премиерата на първия авторски театрален проект на Фондация за културно развитие СИДЕЯ.

Той се осъществява в подкрепа на кандидатурата на град Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.

Премиерата ще се състои на 21 и 26 септември от 19 часа в Малък арт салон на БНР Варна (бул. "Приморски" 22).

Ескиз в лилаво е своеобразно слизане - гмуркане до дъната в човешката памет, до мъртвата точка на спомена; дръзновено изправяне пред морските течения в човешкия живот.

Щрих по щрих, едно човешко тяло рисува своята история; едно човешко същество изрича своя свят. Подреждат се картини, наситени с мълчание, емоционални спазми и дълбоко притаен въздух, в които една жена, една тайна се разкрива.

Представлението се реализира след шест месечен репетиционен период, по време на който са търсени театралните средства, изобразяващи жената като необозрим и тайнствен свят.

Крайният резултат от работата на екипа представлява любопитна смесица от поетични текстове, театрални жестове, движенчески и музикални партитуди, мултимедийна среда. 

Концепцията и визията на представлението са дело на културолозите Диляна Филипова и Светлозара Христова, а музикалната среда е поверена на Александър Костадинов (електронни ритми) и Веселина Велева (импровизации с цигулка и глас).

А текстовете в представлението са специално създадени за него... те са плод на самия театрален процес... техните автори са двамата културолози от екипа, както и самите актьори – Мануела Саркисян, Рената Желязкова и Георги Панайотов.

Неизменна част от творческия екип е и операторът и монтажистът на видеата в проекта Георги Жеков. 

Ескиз в лилаво е представление за смелостта да предприемеш гмуркането, но и за смелостта да изплуваш, да се завърнеш и да рисуваш наново по белия лист… с любов.

Още на vimeo.com и страницата на събитието във Фейсбук