Нито един удавен на охраняемите плажове през работното време

Мисия Варна

20-09-2011, 15:09

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Основни причини за инцидентите са неспазването на указанията и сигнализацията с флаговете, употребата на алкохол и къпане след обилно хранене, скокове от буните или в скалисти места, влизането с надуваеми предмети при бурно море.

Няма инциденти със смъртен изход в рамките на охраняемите зони и в работно време на лекарите и спасителите, а 75 души са били спасени от удавяне това лято на плажове във Варна и курортите.

Това сочи статистиката на ДКЦ 1 “Света Клементина”, който шеста година отговаряше за медицинското обслужване в региона, съобщи д-р Иван Иванов, управител на лечебното заведение.

58 % от спасените по варненските плажове са били деца до 18 години, като миналото лято са били 53.4 %. Втора степен давенията са 11, трета степен – 7, четвърта степен 1 и пета степен 5.

Три деца на 12, 13 и 15 години от Шумен, Варна и Русе, както и една 40-годишна шуменка са били извадени от клинична смърт.

Освен спасените от удавяне, още 126 са се нуждаели от медицинска помощ на плажа.

20 от тях, сред които и бременна жена, са колабирали на плажа а 7 са получили топлинни удари, от които две деца и още една бременна жена.

10 лекари - реаниматори (след 1 юли), двама фелдшери и 30 медицински сестри с 3 реанимобила и шестима шофьори са се грижили за здравето на плажуващите, като са помагали на пострадали и в неохраняеми зони, отбеляза д-р Иванов. Официалното откриване на сезона беше на 1 юни, а два реанимобила са започнали работа още на 10 май.

През лятото бяха разкрити пунктове на 23 плажа - на курортите “Св. Св. Константин и Елена”, варненските плажове и в “Аспарухово”, Кабакум” и “Златни пясъци”.

Основни причини за инцидентите са неспазването на указанията и сигнализацията с флаговете, употребата на алкохол и къпане след обилно хранене, скокове от буните или в скалисти места, влизането с надуваеми предмети при бурно море.

По думите на д-р Иван Иванов, все пак летовниците тази година са били по-дисциплинирани, а подобрените условия и организация, както и съдействието на концесионерите, са дали добри резултати.

Вече е започнало поетапното закриване на пунктовете по плажовете. Вчера са били затворени пунктовете в “Св. Св. Константин и Елена” и на Варненските плажове.

Екипите на “Златни пясъци” ще работят до края на септември. В града остава мобилен дежурен лекар с реанимобил, който ще работи докато времето позволява.