Общинският съвет остави „на сухо“ бедните и болните

Мисия Варна

20-09-2011, 15:24

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

И последната сесия бе прекратена заради липса на кворум. Стотици важни решения паднаха в канала

Общинският съвет прекрати своето последно заседание преди минути.

Само 22-ма съветници присъстваха в залата, при нужни за кворум 26. След като преди обед повечето от решенията бяха взети "с клизма", над 660 социално слаби и болни варненци, подали молба за помощи, бяха оставени "на сухо" поне до първото заседание на следващия местен парламент.

Висящи останаха и въпросите относно проекта за изграждане на районен парк "Владислав Варненчик", изграждане на нови трафопостове в няколко местности и населени места, не бе гласувано решението за продажба на 7 общински жилища, както и пазарни оценки във връзка с продажба на общински имоти, прекратяване на съсобственост, търгове.

Заради саморазпускането на съветниците не се стигна и до решения в сферата на образованието, а именно - разкриване на една целодневна група в ЦДГ 3 "Детско градче", СОУ "Димчо Дебелянов" и ОУ "Христо Смирненски" с. Тополи, за сега няма да бъдат вписани в списъка на средищните училища, не бе разрешено формирането на паралелки под норматива за минимален брой ученици в пет училища, които бяха заявили това желание. Не бе изменена и наредбата за разполагане на преместваеми обекти за търговия.

Съветниците дори не разгледаха и отчета за собствената си дейност от началото на годината. Според документа най-много решения са взети на априлската сесия - 155, до като през май те са били едва 37. Практиката този мандат бе всяко заседание да се провежда в два дни, като много често причината бе липса на кворум и разпускане на съветниците.

Оказва се, че комисията по благоустройство и комунални дейности е провела само едно заседание и съответно е взела само едно решение. Правната комисия обаче няма нито едно взето решение, а тази по европейските въпроси и международно сътрудничество изобщо не е заседавала от началото на годината. По едно решение са взели в комисиите по транспорт и обществен ред и сигурност.

Първенци в работата си са съветниците от "Собственост и стопанство" и "Финанси".