Варненци хем подкрепят Кирил Йорданов, хем искат ново управление

Мисия Варна

20-09-2011, 17:27

Снимка:

“Алфа рисърч”

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Във Варна от една страна най-голяма подкрепа събира досегашния кмет Кирил Йорданов, а от друга в града има много висока нагласа за смяна на управлението.

Във връзка с местните избори 34% от анкетираните са заявили, че искат да остане сегашният кмет на общината, в която живеят.

Това сочат резултати от от социологическото проучване на агенция “Алфа рисърч”, която е проведено в периода 8-15 септември.

55% от избирателите пък искат промяна в управлението на местната власт.

Интересна обаче е ситуацията във Варна, където от една страна най-голяма подкрепа събира досегашния кмет Кирил Йорданов, а от друга в града има много висока нагласа за смяна на управлението.

Това отбеляза днес Боряна Димитрова от агенцията, цитирана от националните медии.

Разгледани в национален план, за местните избори могат да се кажат две основни неща:

Първо, посочената вече по-висока мобилизация за гласуване (62% за местните и 59% за президентските).

Второ, ръст на настроенията за избор на нов кмет.

От 2003 г., на вече трети поред местни избори, Алфа Рисърч задава въпроса за нагласите към запазване или смяна на настоящите кметове и за първи път регистрира толкова нисък процент (едва 34 на сто) обща подкрепа за действащите в момента градоначалници.

Естествено, тези данни не могат да бъдат екстраполирани на равнище конкретна община, тъй като ситуацията навсякъде е различна, но те показват високата степен на подвижност на обществените нагласи и са симптом за възможно начало на един нов цикъл от настроения, насочени към промяна на статуквото.