Партиите заложиха на обновяване

Мисия Варна

21-09-2011, 02:18

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Кого издигат за изборите след месец партиите във Варна.

Почти тотално обновяване на лицата на избираеми места в листите обявиха основните политически сили във Варна.

Знакови играчи като Стелиян Севастиянов от ДСБ (бив председател на общинския съвет), Орлин Симеонов от ГЕРБ (шеф на комисията по собственост и стопанство в последния мандат), ветеранът на БСП Панко Анчев липсват от списъците с кандидатите. Други пък са на тотално неизбираеми места.

Водач на листата на ГЕРБ е досегашният шеф на местния парламент Николай Апостолов, след него се нарежда 35-годишният шеф на Гранд-хотел Варна Иван Портних, трети е връстникът му Николай Пашов - шеф на строителната фирма "Хидрострой". Непознат засега е четвъртият в листата Николай Георгиев -ветеринарен лекар на 29 години. Сред първите 10 са и две знакови дами - юристката на Общинския съвет Валентина Софрониева и оперната прима Даниела Димова, която смени като директор на ТМПЦ-Варна инженер-икономиста Славчо Славов, подреден на 16-то място в листата. По-напред, но на спорно избираемото 12-то място е спряганият за кадровик на ГЕРБ-Варна транспортен шеф Марио Шиваров. 14-ти е бившият седесар и председател на ОбС Николай Стоянов.

Кандидатът за кмет на Синята коалиция Николай Недков е водач на листата на СДС и ДСБ. След него е ортопедът Ивайло Митковски със завидния опит от 3 мандата в общинския съвет. Следват двама кандидати от квотата на СДС: непознатият Желез Железов и Валентин Станев - брат на лидера на ДПС във Варна Янко Станев. В сряда предстои да разберем на кое място в листата на ДПС е Янко Станев, но при всички положения след като вече избрахме баща и син общински съветници сега имаме реален шанс да се сдобием и с двама братя от различни политически групи в местния парламент.

Пети е регионалният координатор на ДСБ Любомир Роев, а седми - председателят на местната организация проф. Димитър Камбуров, д.м.н., лекар-ортопед в УМБАЛ”Св. Марина”, два мандата ректор на Медицински университет-Варна, 6 г председателства Съвета на ректорите на висшите медицински училища, Областен управител на Добрич, народен представител в 39-ото и 40- о Народно събрание.

Още двама от кандидат-кметовете се очакава да оглавят листи в надпреварата за общински съветници. Това са Антон Луков и Добромир Джиков, които се отказаха от надпреварата като независими кандидати и вече са част от предизборната надпревара с политически формации зад гърба си.

Кандидат за кмет е и водачът на листата на БСП Борислав Гуцанов. Втора е някогашната кандидат-депутатка от НДСВ проф. Анелия Клисарова. Трети е районният кмет на "Приморски" Пламен Градинаров. Четвърта е доц. Лидия Петкова. Пета - бившата гимнастичка и бивша жена на DJ Дамян Светла Такева. Шеста е Йорданка Юнакова, кмет на район „Младост”.

 Зам.-кметът Вили Жечев е водач на листата на "Движение на експерти за регионите". Коалиция "Варна Утре" пък се е доверила на кандидата за кмет на Костадин Костадинов за водач на листата. След него е човекът на "Новото време" адвокат Христо Христов, следван от Снежана Донева от БНД и Илия Кафалийски от Гергьовден.

Неделчо Михайлов ще води листата на „Нашият град”. Втори е управителят на ДКЦ 1 „Св. Клементина” д-р Иван Иванов. Следват досегашните съветници Владимир Тонев, Андрей Василев и Драгомир Дончев. Седми е изпълнителният директор на „Холдинг Варна” Милчо Близнаков.