Екологичен проект ще свърже бизнеса в Черноморския басейн

Мисия Варна

21-09-2011, 12:58

Снимка:

projectsymnet.eu

Автор:

Христина Маринова

Всичко от Автора

Проектът ще допринасе за намаляването на изхвърлянето на отпадъци в околната среда, като в същото време ще има и положителен икономически ефект за индустриалните компании.

Идеята на проекта SymNet е да спомага обмена на стоки, между индустриалните компании, които имат дейност в региона на басейна, като освен екологичен ефект, това ще има и икономически измерения.

Мрежата "Индустриална Симбиоза" (Industrial Symbiosis) e двугодишен проект за опазване на околната среда и устойчиво развитие в басейна на Черно море (SymNet), финансиран от Европейския съюз.

Общият бюджет на проекта е 745 хил. евро, като 90% (670 хил. евро) са отпуснати от ЕС и независимо, че само България и Румъния от страните участнички членуват в съюза, всичко ще се прави, според европейското законодателство и правилата на донора.

Проектът ще допринасе за намаляването на изхвърлянето на отпадъци в околната среда, като в същото време ще има и положителен икономически ефект за индустриалните компании. Това ще стане със симбиоза между тях.

"Например, ако вашата компания има отпадъчен продукт гипс, вместо да го изхвърляте, го продавате на някоя от компаниите, включена в мрежата, която има нужда от гипс за своето производство. Освен това изхвърлянето на отпадъци в много страни, като Турция, се плаща и вероятно скоро и в България скоро ще има такси".

Това обясни д-р Пинар Озуяр, която е координатор на проекта от Турска страна от името на Център за енергия, околна стреда и икономика.

"Ще вземат участие индустриални компании, изледователски институции, тези, които вземат управленчески решения, бизнеса и т.н", каза днес ръководителката на проекта от българска страна д-р Маргарита Станчева от Института по океанология към БАН.

В мрежата засега участват 4 страни от Черноморския регион - България, Турция, Румъния и Молдова, но идеята е на по-къден етап да се включат и останалите страни около басейна (Украйна, Русия, Грузия).

"Няма да е лесна задача, но трябва да се започне отнякъде. Симбиозата, сътрудничеството е важно.Преизползването на продуктите между 4 държави ще повлияе благоприятно не само на околната среда, а и ще допринесе икономически за бизнеса", подчерта д-р Озуяр.

За момента са регистрирани повече от 40 органзизации, институции, компании и т.н., каза д-р Станчева.

Ще бъде създадена и интерактивна онлайн база данни, където заинтересуваните страни ще предлагат и търсят материали.

Ползването й ще бъде безплато, отбеляза д-р Озуяр.

Базата ще използва и Геогафската информационна система.

Водеща организация е Институтът по океанология към БАН, с партньорството на „Озйегин Университет" (Турция), Национален институт за морски изследвания и развитие „Григоре Антипа" (Румъния), Молдовската академия на науките и Европейската пионерска асоциация - Истанбул.

SYMNET е по първи приоритет на Съвместна оперативна програма „Черноморски басейн 2007-2013" за „Подпомагане на трансграничното партньорство за икономическо и социално развитие, основано на общи ресурси". Финансиран е с подкрепата на ЕС, посредством Европейския инструмент за добросъседство и партньорство.